ua en ru

У Раді Європи стурбовані повільним темпом проведення реформи місцевого самоврядування в Україні

У Раді Європи стурбовані повільним темпом проведення реформи місцевого самоврядування в Україні. Про це йдеться в ухваленій сьогодні Конгресом місцевих і регіональних влад Ради Європи резолюції про місцеву та регіональну демократію в Україні, передає Deutsche Welle.

Зокрема, у резолюції конгресу схвально оцінено готовність української влади до реформи місцевого самоврядування. Разом з тим у документі міститься стурбованість повільним темпом цих реформ і тим фактом, що вони наштовхуються на політичні, фінансові та юридичні труднощі. Крім, того доповідачі констатували, що влада в Україні досі залишається надзвичайно централізованою.

У резолюції висловлюється також стурбованість відсутністю чинного обраного мера у Києві та кількох інших міст, що "вочевидь перешкоджає належному функціонуванню місцевої демократії".

За словами доповідача Марка Куулса від Бельгії, у конгресі існує розуміння того, як нелегко проводити реформу місцевого самоврядування у такій великій за територією державі як Україні. "Проте, на мою думку, нам треба по-дружньому переконувати і підштовхувати Україну: важливо, щоб вона не лише поділяла загальні принципи Хартії про місцеве самоврядування, а й продемонструвала конкретні результати першого етапу відповідної реформи вже наступного року", - сказав він.

Доповідач від Франції Паскаль Манжин зауважив, що проблемою, приміром, деяких кримських міст є відсутність представників опозиційних партій у міськрадах. "Але загалом ми спостерігаємо позитивні тенденції у місцевому самоврядуванні України", - зазначив він, додавши, що якщо з боку України є бажання об'єднати зусилля на всіх рівнях, реформа місцевого самоврядування матиме "безперечний успіх". У цьому європейська сторона готова надавати всіляку підтримку, наголосив Манжин.