ua en ru

В соцмережах з проросійською пропагандою борються активісти "Свободи", - експерт

ВО "Свобода" може стояти за організованим протистоянням російським пропагандистам в соціальних мережах. Про це повідомив медіа-експерт Сергій Черненко за результатами дослідження груп Донбасу та облікових записів користувачів в соцмережах.

"Аналіз ключових соцмереж - Вконтакте, Facebook, "Однокласники" - показав, що події на сході країни призвели до лавиноподібної окупації місцевих груп російськими (або проросійськими) професійними тролями і до появи безлічі нових груп, в яких збираються шанувальники так званих "народних республік". На сьогоднішній день ситуація така, що груп на підтримку Донецької, Луганської, Лисичанської та інших республік більше, ніж тих, що їм протистоять - співвідношення становить приблизно 3 до 1", - зазначає експерт.

При цьому Черненко зазначив, що, судячи за змістом дискусій, на українській стороні цілеспрямовано працює як мінімум одна група коментаторів, що оперує приблизно сотнею акаунтів і дотримується єдиної програми тез. Зокрема, їх коментарі стосуються того, що українці поза Донбасом не вважають його громадян людьми другого сорту (всупереч пропаганді Кремля) і сподіваються на припинення насильства, за яким стоїть Москва. Також коментатори докладно висвітлюють діяльність самопроголошених лідерів і терористів"народних республік", підкреслюючи, що вона не сумісна із захистом інтересів жителів Донбасу.

Експерт відстежив, що активні коментатори раніше (або паралельно нинішній кампанії) були помічені як прихильники ВО "Свобода".

На думку Черненка, ця деталь вказує на те, що "Свобода" може стояти за організованим протистоянням російським пропагандистам.

"Можна було б вважати це збігом - зрештою, кому, як не прихильникам націоналістів, боротися з окупантами? Однак єдиний тезовий ряд і (частковий) перехід цих коментаторів на російську мову для кращої комунікації з місцевим населенням говорять про організованість їх зусиль", - заявляє експерт.

Він повідомляє, що на запит, спрямований "Свободі" з приводу її участі в інтернет-війнах, партія відповіді не дала.

Як зазначає Черненко, бригади коментаторів в Інтернеті почали створюватися Кремлем ще в 2005 році як спосіб запобігання "помаранчевій революції" в Росії.

Нагадаємо, в травні американський сайт BuzzFeed опублікував документи, що розкривають зв'язок професійних інтернет-коментаторів з Росії з Кремлем. Пізніше британська газета The Guardian повідомила, що з початком кризи в Україні проросійські коментатори на її сайті стали залишати до 40 000 записів на добу.