ua en ru

Янукович у Сочі провів зустріч з Путіним

Президент України Віктор Янукович провів зустріч з Президентом Російської Федерації Володимиром Путіним у місті Сочі.

Президент України Віктор Янукович (на фото праворуч) провів зустріч з Президентом Російської Федерації Володимиром Путіним (на фото ліворуч) у місті Сочі. Про це повідомляє прес-служба Президента України.

Під час зустрічі Президенти продовжили обговорення питань, порушених під час засідання Ради глав держав СНД в Мінську.

Подробиці переговорів Януковича і Путіна далеко не завжди стають надбанням громадськості, хоча різноманітні наближені джерела повідомляють, що ключовою темою таких переговорів є ціна російського газу для України. З недавнього часу у зв'язку з наближенням Вільнюського саміту, на якому має відбутися підписання угоди про асоціацію між Україною і ЄС, до неї додалася ще одна ключова тема - зовнішньополітичний курс нашої країни.

Політологи висловлювали припущення, що в Мінську Путін повинен був запропонувати Януковичу максимально низьку ціну газу в обмін на відмову від підписання угоди про асоціацію з ЄС. Проте не факт, що згода Януковича на такий варіант отримала би достатню підтримку населення України, про яку цілком можна було б забути, коли б не президентські вибори 2015 р., що наближаються, з сильними кандидатами з боку опозиції.

Нагадаємо, в Мінську Путін у черговий раз заявив, що приєднання України до Митного союзу при підписанні асоціативного членства з Європейським союзом неможливо.

Путін пояснив, що в рамках асоціації з ЄС Україна бере на себе зобов'язання, згідно з якими за три роки розкриття українського ринку для Європи складе 85,5%, а ще через кілька років - більше 98%. Він зазначив, що подібну ступінь розкриття ринку він вважає небезпечною і неприйнятною для країн Митного союзу. Він також звернув увагу, що Україна планує запровадити на своїй території технічний регламент Європейського союзу, а для цього потрібна модернізація економіки на сотні мільярдів євро. Це може призвести до витіснення українських товарів на ринки Митного союзу.

Янукович, у свою чергу, запропонував створити тристоронній постійно діючий консультативний орган у форматі Україна - Європейський союз - Митний союз. "У нас є загальна тривога по режиму торгівлі з Україною після створення нами зони вільної торгівлі з ЄС. Тому ми запропонували сформувати постійно діючий консультативний у форматі Україна - ЄС - Митний союз", - наголосив Янукович.