ua en ru

В РНБО застерігають, що РФ може використовувати Римський статут проти України

В апараті Ради національної безпеки і оборони вважають, що Україна не повинна ратифікувати статут Міжнародного кримінального суду (МКС), доки цього не зробить Росія, так як РФ в такому разі зможе використовувати статут проти неї. Про це йдеться в повідомленні керівника інформаційно-аналітичного центру РНБО Володимира Польового на сайті структури.

Як йдеться у повідомленні, Україна поки так і не ратифікувала Римський статут. Відповідно, зараз Міжнародний кримінальний суд не поширює свою юрисдикцію щодо воєнних злочинів, скоєних на території України.

Небезпека передчасного ратифікації цього статуту Польовий показав на прикладі наслідків конфлікту Росії з Грузією в 2008 р.

" Росія не ратифікувала Римський статут, а Грузія - ратифікувала. У серпні 2008 року російська армія вторглася на територію Грузії «для захисту російських громадян». Зате зараз Міжнародний кримінальний суд розглядає понад 3000 звернень саме від росіян, які отримали російське громадянство в Південній Осетії і, начебто, зазнали шкоди від дій грузинської влади. Тобто саме росіяни (а не навпаки) виступають на стороні обвинувачення, а дії грузинської сторони досліджуються судом. Переслідування російських властей, солдатів і керівництва Міжнародним кримінальним судом неможливо, оскільки і не є країною-учасницею Римського статуту", - йдеться в повідомленні.

За його словами, Україна не виступає проти ратифікації Римського статуту, проте чітко усвідомлює, що це буде використане нею в пропаганді і для здійснення дипломатичного тиску на Україну. В умовах анексії Криму і агресії Росії на Донбасі ратифікація Римського статуту доцільна лише в умовах синхронного прийняття такого рішення Росією.

Нагадаємо, згідно з законопроектом про ратифікацію асоціацію з ЄС, Україна ратифікує Римський статут після змін до Конституції.