ua en ru

У разі проведення військової операції в Ірані вартість нафти може злетіти вище позначки 200 дол./бар, - аналітики

На думку аналітиків, у разі введення санкцій проти Тегерана, в гіршому разі проведення військової операції, вартість нафти може злетіти вище за позначку 200 дол./бар.

«Неодноразові заклики ізраїльської влади завдати авіаудари по іранських ядерних об'єктах і критика політики Тегерана Вашингтоном розгойдали енергетичні ринки планети. Вартість бареля нафти марки Brent у вівторок знову злетіла до 115 дол, продемонструвавши п'ятивідсотковий зростання з початку місяця. У разі подальшого загострення ірано-ізраїльського протистояння вартість нафти може піднятися вище 200 дол.», - відзначають експерти.

Як вважають політологи, військова операція США на території країни зараз все ж вкрай малоймовірна: американська економіка дуже ослаблена для ведення масштабної війни, більше того, подібне рішення поховає шанси Президента Барака Обами переобратися на другий термін. «Військове вторгнення США в Іран не станеться під час президентства Обами. У його завдання входять відновлення американської економіки і зменшення присутності американських військ на Близькому Сході. Бомбардування Ірану поставить під загрозу виконання цих цілей», - вважає аналітик Фонду Карнегі за міжнародний мир Карім Саджадпур. А от імовірність військового вторгнення до Ірану з боку Ізраїлю, на думку експерта, навпаки, з кожним днем ​​наростає.

За словами аналітика IHS Energy Семьюель Сізука, розвинені країни цілком здатні впоратися зі скороченням іранського експорту: за рахунок існуючих резервів Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) може поставляти на ринок до 4 млн бар. нафти протягом року. «Основний удар тут доведеться прийняти Індії та Китаю, які сильно залежать від стабільності постачань з Тегерана і не є членами МЕА. Справа в тому, що обидві країни поки не встигли накопичити великі запаси вуглеводнів: Пекіну наявної нафти вистачить лише на місяць, у той час як Делі протримається ще менше - близько двох тижнів», - вважає він.

У цих умовах Китай і Індія будуть змушені купувати нафту на відкритому ринку, що неминуче призведе до різкого зростання цін. Згідно з опитуванням трейдерів, проведеним консалтинговою компанією Rapidan Group, у разі припинення поставок іранської нафти і закриття Ормузської каналу «чорне золото» подорожчає як мінімум до 175 дол./бар. Найбільш песимістичні прогнози пророкують зростання вартості Brent до 290 дол.

Нова війна на Близькому Сході обернеться катастрофою для товарно-сировинних ринків. Іран щодня експортує близько 2,6 млн бар. нафти, приблизно третина якої направляється в Китай та Індію. Крім того, в ході бойових дій буде блоковано Ормузську протоку (на неї припадає до третини від сукупного обсягу морських перевезень нафти).

Масла у вогонь підливає і падіння видобутку нафти в багатьох країнах. Так, Лівія ще далека від досягнення своїх довоєнних показників видобутку (0,5 млн бар. в день замість 1,6 млн), а хвилювання в Ємені та Сирії привели до зниження щоденних показників як мінімум на 200 тис. бар. на добу в кожній з країн.