ua en ru

У разі денонсації "харківських угод" перебування ЧФ РФ у Криму буде незаконно, - МЗС України

Міністерство закордонних справ України вважає, що у разі денонсацію так званих "харківських угод" перебування Чорноморського флоту Росії у Криму стане незаконним.

Міністерство закордонних справ України вважає, що у разі денонсацію так званих "харківських угод" перебування Чорноморського флоту Росії у Криму стане незаконним. Про це в ході брифінгу заявив директор департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс, передає кореспондент РБК-України.

"Хочу нагадати, що Крим - це територія України. Чорноморський флот РФ базується на території України в Криму у відповідності з угодами. У разі якщо російська сторона денонсує ці угоди, перебування Чорноморського флоту в Криму буде незаконним. Якщо Росія має наміри це зробити, їй варто було б подумати про виведення ЧФ з території України", - заявив дипломат.

Нагадаємо, 28 березня Російська Федерація розпочала процес денонсації низки двосторонніх російсько-українських документів, що стосуються перебування Чорноморського флоту Росії в Україні. Таке рішення було прийнято на оперативній нараді Президента Росії Володимира Путіна з постійними членами Ради безпеки РФ, повідомляє прес-служба Кремля.

Зокрема, передбачається денонсувати угоду між РФ і Україною про параметри розділу Чорноморського флоту, підписана в Києві 28 травня 1997 р., угода про статус та умови перебування Чорноморського флоту РФ на території України, підписана в Києві 28 травня 1997 року, угоди між урядами РФ і України про взаєморозрахунки, пов'язані з розділом Чорноморського флоту і перебуванням Чорноморського флоту РФ на території України, підписана в Києві 28 травня 1997 р., угоду з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України, підписану в Харкові 21 квітня 2010 р.