ua en ru

В.Сівкович доручив Мінекономіки, Мінфіну і Держкомзему підготувати законопроект, що посилює відповідальності за використання державних земель

Мінекономіки, Мінфін і Держкомзем до 1 жовтня ц.р. мають розробити проект закону "Про управління землями державної власності". Відповідне рішення прийнято на засіданні комісії з контролю за використанням і відчуженням земель оборони та інших земель державної власності під головуванням віце-прем'єр-міністра Володимира Сівковича, передає Департамент інформації та масових комунікацій Секретаріату КМУ.

"Законопроект розробляється з метою збільшення відповідальності за використання земель державної власності", - наголосив В.Сівкович.

Міжвідомча комісія вирішила доручити Раді міністрів АР Крим, обладміністраціям, міськадміністраціям Києва і Севастополя організувати робочі групи для перевірки фактів вилучення земель оборони для потреб ЖКГ та інших цілей, після чого вжити заходів щодо повернення незаконно вилучених земель у держвласність до 1 жовтня 2010 р.

Міноборони, МВС, МНС, Держкомзем, Держприкордонслужба, Держдепартамент виконання покарань, Нацакадемія аграрних наук мають до 1 вересня ц.р. встановити ділянки, які не використовуються за цільовим призначенням або більше непотрібні для подібного використання, та підготувати їх до продажу шляхом аукціонів.

Крім того, Міноборони, Мінагрополітики і Держкомзему доручено розробити механізм передачі земельних ділянок військових радгоспів, які не використовуються для потреб оборони в сферу управління МінАП.

Вирішено, що до 1 вересня ц.р. Держкомзем разом з Мін'юстом повинні ініціювати внесення змін до законодавчих актів у частині надання Держкомзему та його територіальним органам права звернення до суду в інтересах держави з питань, що знаходяться в їхньому віданні.

До початку осені міністерство і комітет, за дорученням урядової комісії, проведуть моніторинг судових рішень про відчуження земель держвласності, після чого звернуться до Верховного суду України для узагальнення судової практики і представлення роз'яснень з питань застосування законодавства при розгляді справ цієї категорії.