ua en ru

У Сирії під час придушення акцій протесту 12 серпня загинули щонайменше 20 людей, - правозахисники

В Сирії десятки тисяч людей вийшли 12 серпня 2011 р. на вулиці з вимогою стратити Президента Башара Асада, передає Associated Press. Демонстрації пройшли у найбільших містах країни, у тому числі в Дамаску, Хамі і Дейр ез-Зурі. За даними правозахисників, в ході придушення акцій протесту проти учасників було застосовано вогнепальну зброю, щонайменше 20 людей загинули. Більшість жертв були вбиті в результаті снайперського вогню.

Місцеві координаційні комітети правозахисників повідомили, що шість людей загинуло в передмісті Дамаску, у тому числі вагітна жінка і 16-річний хлопчик, двоє цивільних осіб були вбиті в північній провінції Ідліб біля кордону з Туреччиною. Четверо учасників акцій протесту загинули в комерційному центрі Алеппо, один чоловік був убитий снайпером в місто Хомс.

Місцеві жителі повідомили про чотирьох жертв в Хамі. У Дейр ез-Зорі було вбито три людини.

Нагадаємо, починаючи з березня 2011 р. в Сирії проходять масові антиурядові виступи. Рада Безпеки ООН протягом трьох місяців утримувалася від заяв з приводу ситуації в Сирії, однак після подій в м.Хама, де в останні дні липня, за інформацією опозиційних активістів, в ході придушення антиурядових виступів були вбиті близько 150 чоловік, Рада Безпеки ООН офіційно засудила відкрите порушення прав людини і застосування зброї проти мирних жителів. За даними сирійських правозахисних груп, з початку масових акцій протесту армією і поліцією в Сирії були вбиті близько 2,6 тис. осіб.

Раніше на цьому тижні США в особі держсекретаря Хілларі Клінтон звернулися до світової спільноти із закликом припинити "інвестувати в сирійську економіку", а саме перестати купувати сирійську нафту, і постачати туди зброю.