ua en ru

У сенаті США відкинули план конгресменів-республіканців щодо подолання бюджетної і боргової кризи

Лідер сенатської більшості, демократ Гаррі Рід відкинув план конгресменів-республіканців щодо подолання бюджетної і боргової кризи в США, передає Associated Press.

Така реакція була на "дорожню карту" лідера республіканської більшості палати представників конгресу Джон Бейнер, запропоновану ним 15 жовтня. Напередодні був представлений спільний план республіканців і демократів сенату.

Обидва плану передбачають фінансування держапарату в поточних обсягах до 15 січня 2014 р. і підняття "стелі державного боргу США приблизно до початку лютого наступного року з метою вивільнення часу і сил на подальші переговори. Крім того, подібні пункти є і питання медичного страхування - пояснюється необхідність перевірки персонального доходу перед наданням людині такого поліса.

Однак пропозиція нижньої палати конгресу призупиняє на два роки новий податок на медичне обладнання і скасовує субсидії з охорони здоров'я для президента, віце-президента, міністрів і конгресменів.

У Білому домі вже назвали останнім пропозицію республіканців конгресу "вузькопартійної спробою потурати інтересам невеликої групи Чайної партії, яка в першу чергу і винна в "шатдауне" держапарату США".

Варто відзначити, що в американських політиків залишається менше двох діб на досягнення компромісу щодо бюджетного і боргової кризи. За підрахунками Міністерства фінансів, "екстраординарних заходів" на порятунок економіки США від дефолту йому вистачить максимум до 17 жовтня.