ua en ru

В.Семиноженко: Через 5 років Україна має вийти на європейські стандарти якості питної води.

Віце-прем'єр-міністр України Володимир Семиноженко провів нараду з питань обговорення першочергових заходів щодо розслідування випадків отруєння дітей у Вінницькій та Тернопільській областях, повідомляє прес-служба віце-прем'єр-міністра.

Учасники засідання відмітили, що до 50% децентралізованих джерел водопостачання, передусім, колодязів, не відповідають санітарним нормам за фізико-хімічними і мікробіологічними показниками. Як відомо, в якості ймовірної причини загибелі двох немовлят у Тернопільській і Вінницькій областях розглядається користування водою з індивідуальних колодязів - в обох випадках був зафіксований підвищений вміст нітратів у колодязній воді.

За підсумками наради віце-прем'єр-міністр дав доручення прискорити реєстрацію в Мін'юсті нових гігієнічних вимог до якості питної води. Нові вимоги до якості води, зокрема, будуть враховані і при реалізації першочергових заходів з реформування житлово-комунальної сфери, і через 5 років набудуть загальнообов'язкового характеру. Йдеться про перехід до посилених критеріїв визначення якості води з 56 до 92 для централізованих джерел водопостачання і з 5 до 42 - для децентралізованих. Крім того, В.Семиноженко наголосив на необхідності реалізації загальнонаціональної інформаційно-просвітницької кампанії щодо правил користування індивідуальними джерелами води - колодязями і каптажами.

«Жодна реформа в сфері охорони здоров'я не буде ефективною, поки ми не розв'яжемо дві головні проблеми - якість того, що люди п'ють і якість того, що люди їдять», - заявив віце-прем'єр-міністр.

За його словами, найближчим часом необхідно вжити рішучих заходів в сфері контролю і забезпечення якості продуктів харчування, які розповсюджуються через торгівельні мережі в Україні. До листопада 2010 р. має бути розроблена державна програма стандартизації на 2011-2015 рр.