ua en ru

У секретній заяві Кремль пов'язав договір СНО з європейською системою ПРО

«Держдума виходить з того, що новий ДСНВ може діяти і бути життєздатним тільки в умовах, коли немає якісного і кількісного нарощування можливостей системи ПРО США» - такий категоричний посил міститься в заяві, яку буде прийнято Держдумою в ратифікаційному пакеті 25 січня разом з договором СНО . Таким чином Кремль збирається відповісти американському сенату на спробу розділити теми СНО і плани з будівництва системи протиракетної оборони в Європі. Зміст заяви виглядає діаметрально протилежним резолюції сенату, пише в сьогоднішньому випуску газета РБК daily.

Те, що Держдума ухвалить разом з договором ще й заява, стало ясно в грудні. Як писала РБК daily, рішення готувати додаткову заяву було прийнято через те, що американський сенат при ратифікації договору в кінці 2010 року прийняв додатковий документ. В американській резолюції значиться, що США має право розробляти свою ПРО, не співвідносячи протиракетну систему зі скороченням ядерних потенціалів, обумовлених в СНО. Більш того, в резолюції зазначено, що при обміні ратифікаційними пакетами «США повідомляють Росію, що політичний курс США полягає у подальшому розвитку та розгортання систем ПРО від ракетних загроз, що виходять від таких країн, як Північна Корея та Іран, включаючи кількісне та якісне вдосконалення таких систем».

Сенатори прямо вказали, що мають на увазі розгортання ПРО в Європі. «Хоча США не можуть обмежити суверенні права Росії, вони вважають, що триваюче вдосконалення і розгортання американських систем ПРО не є підставою, щоб ставити під сумнів ефективність і життєздатність договору, і, таким чином, не призведе до виникнення обставин, що виправдовують вихід Росії з договору», - записано в резолюції.

Держдума в минулу п'ятницю у відповідь обережно поправила текст договору на цей рахунок. До підстав для виходу Росії з СНО було додано: «розгортання США, іншою державою або групою держав системи ПРО, здатної істотно знизити ефективність стратегічних ядерних сил Росії». У заяві, яку передбачається прийняти в ратифікаційному пакеті під час третього читання СНО 25 січня, це формулювання прописана більш чітко і категорично, без застережень про «істотне зниження ефективності стратегічних ядерних сил Росії».

Держдума виходить з того, що новий ДСНВ може діяти тільки в умовах, коли немає якісного і кількісного нарощування можливостей системи ПРО США, значиться у заяві. Крім того, в документі зазначено, що Держдума збирається «уважно відстежувати розгортання глобальної системи ПРО США з урахуванням географічного розміщення її складових <...> виходячи при цьому з необхідності забезпечення російського стратегічного потенціалу стримування».

Є в заяві і пасаж про те, що Держдума вважає «невиправданим і не відповідає характеру сучасних відносин в Євро-Атлантиці розміщення нестратегічного ядерної зброї США за межами своєї національної території".
Заява готувалося в атмосфері суворої таємниці МЗС спільно з депутатами. За даними РБК daily, наведений текст і досі не затверджений, оскільки Кремль шукає баланс між дотриманням інтересів Росії і ризиком отримати скандал з адміністрацією США. Підписання СНО в Празі у минулому році - особисте досягнення Дмитра Медведєва, тому не виключено, що текст заяви тримають у секреті і через те, що президент особисто буде його візувати.

На думку провідного спеціаліста Інституту проблем міжнародної безпеки РАН Олексія Фененко, як і в історії з попереднім договором СНО, до якого приймався додатковий «нью-йоркський протокол», зараз може бути прийнято стільки поправок, що дотримання договору втратить всякий сенс. Втім, взаємні поправки не зачіпають тіло договору, «і їх варто розглядати лише як обмін люб'язностями між американськими сенаторами та російськими думцами», вважає експерт Люксембурзького форуму з запобігання ядерної катастрофи Володимир Дворкін.