ua en ru

У Сан-Франциско помер творець першого ноутбука

Творець прообразу сучасного ноутбука британський промисловий дизайнер Білл Могрідж помер в Сан-Франциско на 70-му році життя. Автора і розробника переносного портативного ПК не стало після тривалої хвороби, повідомило Associated Press.

Могріджу належить проект комп'ютера з плоским дисплеєм - Grid Compass. Пристрій було виконано у форм-факторі "книжка" (у складеному стані екран закривав собою клавіатуру), вийшов в 1982 р. і коштував 8150 доларів США.

Могрідж отримав дизайнерську освіту в Лондоні, після чого виїхав у США, де займався проектуванням медобладнання. У 1969 р. він повернувся в британську столицю, де заснував Moggridge Associates. Першою її розробкою, яка вийшла на масовий ринок, став спроектований для корпорації Hoover тостер.

У 1972 р. дизайнер почав розробляти проект портативного комп'ютера, але так і не довів його до стадії виробництва. Тільки через сім років NASA замовило йому розробку першого в світі ПК, що складається з двох складаються половинок - дисплея і клавіатури.

В результаті з'явився ноутбук Grid Compass з 340 КБ оперативної пам'яті, 8-мегагерцевим процесором і люмінесцентним екраном. У 1985 р. він використовувався на борту шатла "Діскавері".

Читайте також: Помер народний артист Росії Олександр Белявський: Актор випав з вікна (фото)

З 1980-х рр. дизайнер викладав у Стенфордському університеті, а з 2010 р. обіймав посаду директора Національного музею дизайну в Нью-Йорку. За своє електронне творіння Білл Могрідж отримав кілька нагород, включаючи Дизайнерську премію принца Філіпа, якої він був удостоєний в 2010 р.