ua en ru

У Росії розглядають закон про особливий статус на Донбасі як крок у правильному напрямку, - МЗС РФ

У Росії розглядають прийнятий Верховною Радою України 16 вересня закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей" як крок у правильному напрямку.

У Росії розглядають прийнятий Верховною Радою України 16 вересня закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей" як крок у правильному напрямку. Про це йдеться в коментарі російського зовнішньополітичного відомства.

"У Росії розглядають цей документ як крок у правильному напрямку, який відповідає духові домовленостей, зафіксованих у Женевському заяві Росії, України, США і Євросоюзу від 17 квітня ц.р., а також у Берлінській декларації від 2 липня ц.р.", - йдеться в коментарі.

У МЗС РФ відзначають, що цей закон покликаний створити необхідні умови для відновлення нормального життя в регіоні, забезпечити дотримання конституційних прав і свобод громадян.

"Зокрема, можна позитивно оцінити ті положення закону, які будуть гарантувати право мовного самовизначення кожного жителя в окремих районах Донецької і Луганської областей, розвиток в окремих районах Донецької та Луганської областей транскордонного співробітництва, спрямованого на поглиблення добросусідських відносин з адміністративно-територіальними одиницями Російської Федерації", - зазначають у російському зовнішньополітичному відомстві.

Як зазначають в МЗС РФ, все це створює основу для запуску змістовного конституційного процесу в Україні, включаючи початок діалогу з метою сприяння національному примиренню і порозумінню в цій країні".

Також у Росії розраховують, що всі положення закону будуть відповідально виконуватися.

"Очевидно, що спроби відомих політичних груп в Україні скасувати його або змінити його істота знову відкинуть ситуацію до конфронтації на Південно-Сході, підірвуть зусилля міжнародного співтовариства і здорових політиків в самій країні по нормалізації", - додають в МЗС РФ.

Раніше сьогодні прес-секретар представника ЄС із закордонних справ Кетрін Ештон Майя Косьянчич заявила, що прийнявши закони про особливий статус окремих районів Донбасу і амністію учасників подій на Донбасі, Україна виконала свої зобов'язання в рамках мінських угод від 5 вересня 2014 р. При цьому вона додала, що ці два закони "є важливими кроками в пошуку міцного політичного врегулювання".

Зазначимо, 16 вересня 2014 р. Верховна Рада України підтримала президентський законопроект №5081 "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей". Зокрема, закон призначає місцеві вибори в окремих районах Донбасу, які отримають особливий статус, на 7 грудня 2014 р.

Цього ж дня український парламент прийняв ще один законопроект Президента України Петра Порошенка - №5082 "Про недопущення переслідування і покарання осіб-учасників подій на території Донецької і Луганської областей".

Нагадаємо, 5 вересня 2014 р. тристороння контактна група Україна-Росія-ОБСЄ на переговорах у Мінську (Білорусь) підписала з лідерами так званих "Донецької народної республіки" та "Луганської народної республіки" протокол про припинення вогню.