ua en ru

У Росії готові визнати вибори Ради

Росія може визнати вибори до Верховної Ради України, які пройдуть 26 жовтня, повідомив "Известиям" в.о. голови комітету з міжнародних справами Ради Федерації Володимир Джабаров.

"Думаю, ми визнаємо ці вибори. Що б не говорили гарячі голови в Україні, у Західній Європі, ми не можемо посадити Україну на візок і поїхати. Звичайно, міжпарламентські зв'язки буду налагоджуватися, тому що поганий мир краще за добру сварку", - пояснив сенатор.

За його словами, багато залежатиме від результатів виборів. Джабаров висловив упевненість, що перемогу на виборах до Ради здобуде "Блок Петра Порошенка", представники якого займуть ключові пости в українському уряді.

Джерело, близьке до МЗС Росії, повідомило виданню, що Москва, найімовірніше, використовує "м'який варіант визнання", оскільки прийдешні вибори до Ради "легітимізують всі попередні політичні події в Україні".

"Якщо вибори приведуть до стабілізації не лише політичної, а й у правлячих колах - дозволять створити передбачуваний уряд, з яким можна мати справу, якщо зуміють привести до підвищення ступеня ефективності української влади, - тоді вони виконають своє завдання", - заявив глава комітету з міжнародних справ Держдуми Олексій Пушков.

Глава Інституту політичних досліджень Сергій Марков припустив, що Росія може визнати вибори до Ради, оскільки їй вигідна перемога партії Петра Порошенка, щоб він сформував парламентську більшість і "відсторонив від влади головних військових злочинців і американських агентів, таких як Яценюк, Турчинов і Аваков".

Дострокові вибори до українського парламенту відбудуться 26 жовтня. Громадяни країни оберуть 420 народних депутатів із 450. Десять виборчих округів у Криму та 20 округів на Донбасі отримають своє представництво у Верховній Раді після того, як туди повернеться українська влада, заявив голова партії "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко.

Центрвиборчком України 27 вересня завершив реєстрацію партій у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі для виборів депутатів до ВР. Загалом було зареєстровано 29 партій. Патріотичній партії України та Партії пенсіонерів України було відмовлено в реєстрації.

Згідно з опитуванням, проведеним GfK Ukraine, більшість українців - 29,9% - готова проголосувати за "Блок Петра Порошенка". На другому місці за рівнем підтримки у населення йде "Батьківщина" Юлії Тимошенко (8,7%). Радикальна партія зараз є третьою за популярністю в Україні: якби вибори відбулися 12 жовтня, за неї віддали б свої голоси 7,6% виборців. "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка отримала б 7,3% голосів виборців, а "Народний фронт" Арсенія Яценюка та Олександра Турчинова заручився би підтримкою 7,0% громадян.

Нагадаємо, 14 жовтня Рада посилила кримінальну відповідальність за підкуп виборців, а в СБУ пообіцяли посилити свої підрозділи для запобігання порушень на виборах Ради.