ua en ru

У Росії 30% населення не мають вільного доступу до театрів, кінотеатрів і музеям, - Мінкультури РФ

Майже 30% населення Російської Федерації (РФ) не мають вільного доступу до театрів, кінотеатрів і музеїв. Як повідомив сьогодні журналістам міністр культури РФ Олександр Авдєєв, за даними його міністерства, близько 38 млн чоловік не мають можливості відвідувати театри, кінотеатри і навіть публічні бібліотеки з-за проживання у віддаленій сільській місцевості. При цьому з 45 тис. публічних бібліотек у РФ тільки 15% оснащені доступом в мережу інтернет, передає РБК.

"Дуже важливо прагнути до того, щоб забезпечити рівний доступ до культури в усіх регіонах РФ", - сказав О.Авдєєв, пояснивши, що зараз розрив між невеликими населеними пунктами і великими містами катастрофічний. Зокрема, на даний момент в РФ налічується 600 державних муніципальних театрів, з них 150 розташовуються в Москві і Санкт-Петербурзі. "Це тривожний синдром", - підкреслив міністр.
Вирішувати цю проблему О.Авдєєв вважає за необхідне з допомогою проведення гастролей і фестивалів, розвитку мережі електронних бібліотек і проведення Інтернет-трансляцій культурних заходів. Чиновник нагадав, що в 2009 р. за підтримки Міністерства культури (Мінкультури) РФ був запущений проект "кіномобіля" - цифрового кінотеатру на колесах, що транслює фільми цифрової якості, а також вистави та концерти. Крім того, за словами О.Авдєєва, в 2010 р. за підтримки міністерства було проведено більше 100 музичних фестивалів, зокрема - Чеховський і Пасхальний фестивалі, а також фестиваль "Золота маска", які активно гастролювали. Надалі, на думку глави Мінкультури, необхідно розширювати проведення таких заходів.