ua en ru

У Римі поранено близько 100 учасників масових акцій протесту проти вотуму довіри уряду С.Берлусконі

У Римі десятки людей отримали поранення в результаті масових заворушень, пов'язаних з тим, що напередодні парламент Італії висловив вотум довіри главі уряду Сильвіо Берлусконі, залишивши його на посаді прем'єр-міністра країни. Як передає РБК з посиланням на Associated Press, в зіткненнях з поліцією поранення отримали 90 учасників акцій протесту, що охопили італійську столицю. У числі постраждалих опинилися близько 40 студентів - учасників демонстрації проти реформи університетів. Повідомляється, що медична допомога також потрібна 50 правоохоронцям.
Всього, за даними організаторів акцій протесту, в них брали участь близько 100 тис. чоловік. Протестуючі блокували дороги, підпалили близько сотні автомобілів, в тому числі поліцейський фургон і сміттєвоз. Були розбиті вітрини десятків магазинів у центрі міста. Протестуючі закидали поліцейських камінням, пляшками з фарбою та димовими шашками. За словами мера Риму Джанні Алеманно - подібні заворушення - наймасштабніші в Римі з 1970-х років. Маніфестації пройшли також і в інших містах країни - у Барі, Генуї, Неаполі та Турині.
Нагадаємо, 14 грудня 2010 р. парламент Італії підтримав главу уряду С.Берлусконі на посту прем'єр-міністра країни. Про це свідчать результати голосування з питання вотуму недовіри уряду Італії, яке пройшло в обох палатах парламенту. Так, в палаті депутатів (нижній) С.Берлусконі виграв з різницею всього в 3 голоси в той час, як в сенаті (верхній палаті) за чинного прем'єр-міністра віддали свої голоси 162 з 315 парламентаріїв (при цьому 135 проголосували "проти").
Варто також відзначити, що 30 вересня ц.р. верхня палата італійського парламенту - сенат - висловила вотум довіри уряду С.Берлусконі. На його підтримку проголосували 174 сенатори, а "проти" - 129. Результати голосування продемонстрували підтримку парламентом правлячої коаліції, яка пережила фактичний розкол після виходу з партії С.Берлусконі "Народ свободи" нинішнього спікера нижньої палати Джанфранко Фіні. Як заявив С.Берлусконі, його уряд залишиться до кінця мандата - ще три роки.
Між тим, в Італії повним ходом йде розслідування за звинуваченням в "купівлі" прем'єр-міністром країни голосів членів парламенту для підтримки на голосуванні 14 грудня по питанню вотуму недовіри уряду. Цей розгляд було ініційовано одним з лідерів опозиції Італії Антоніо Ді Пуерто, який 10 грудня ц.р. подав скаргу на дії прем'єр-міністра, після чого і почалося розслідування звинувачень в дачі хабарів. Крім того, кількома днями раніше в Римі пройшла масова маніфестація проти політики чинного прем'єр-міністра. На думку лідерів опозиції, нинішній уряд не здатний вирішувати сучасні проблеми, з якими зіткнулася Італія.