ua en ru

У РФ заборонили приховувати від родичів обставини смерті близьких

У РФ заборонили приховувати від родичів обставини смерті близьких
Конституційний суд Російської Федерації заборонив слідчим органам приховувати від родичів обставини смерті їхніх близьких, посилаючись на державну таємницю.

Конституційний суд Російської Федерації заборонив слідчим органам приховувати від родичів обставини смерті їхніх близьких, посилаючись на державну таємницю. Відповідний документ опублікований на сайті суду.

Приводом для розгляду справи стала скарга громадянина Росії, рідний брат якого помер у слідчому ізоляторі тимчасового утримання в Республіці Марій Ел через два дні після змісту. У порушенні кримінальної справи було відмовлено.

"Визнати положення статей 21 та 211 закону Російської Федерації "Про державну таємницю" не суперечать Конституції Російської Федерації в тій мірі, в якій ці положення - за своїм конституційно-правовим змістом в системі чинного правового регулювання - не передбачають обмеження права адвоката, який є представником особи, що вимагає порушення кримінальної справи у зв'язку із загибеллю свого близького родича, знайомитися з постановою про відмову в порушенні кримінальної справи за даним фактом і матеріалами, що стали підставою для такого процесуального рішення, з посиланням на те, що в них містяться відомості в області оперативно-розшукової діяльності, складові державну таємницю", - йдеться в документі.

Постанова набирає чинності з дня офіційного опублікування.

Нагадаємо, за даними правозахисників, за час проведення антитерористичної операції на Донбасі загинуло або пропало без вісті близько 4 тисяч російських військових і найманців. Батьки російських військовослужбовців, чиї імена з'являлися в списку загиблих на Донбасі, вимагали від влади надати інформацію про долю їхніх синів.