ua en ru

В результаті зіткнення активістів російських козачих організацій та української міліції у Феодосії постраждали близько 15 людей

У Феодосії в суботу, 2 липня, відбулося масове зіткнення активістів російських козачих організацій та української міліції. Конфлікт виник при спробі козаків повторно встановити на в'їзді в місто поклонний хрест. Напередодні цей хрест був демонтований за наказом влади, оскільки він викликав невдоволення кримсько-татарського меджлісу, повідомляє телеканал "1+1".

За інформацією козаків, рішення про відновлення хреста було прийнято вранці в суботу у Феодосії, де зібралися козаки зі всього півострова.

"Було прийнято рішення повернути хрест, демонтований владою. Козаки і православні віруючі пройшли строєм з хрестом через всю Феодосію. Зібралося приблизно 300 людей. Однак на місці, де раніше стояв хрест, нас зустрів спецназ української міліції у повній екіпіровці - в касках, із спецзасобами, з щитами і собаками. При спробі пройти зав'язалася бійка. З боку міліції в ній брало участь приблизно 600 правоохоронців", - розповів отаман Сергій Юрченко.

За його словами, бійка була тривалою і кривавою. Приблизно 15 людей з числа козаків отримали серйозні поранення - у людей переламані руки і ноги, розбиті голови.
Юрченко наголосив, що міліції вдалося затримати 10 козаків.

Як повідомляє прес-служба ВЗГ ГУМВС України в АР Крим, 01 липня 2011 р. поблизу Феодосії підрозділ примусового виконання рішень ВДВС Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в АР Крим зніс православний Поклонний хрест, що був самовільно возведений 4 травня Феодосійським регіональним козацьким товариством ВГО "Українське реєстрове козацтво".

Для охорони громадського порядку під час акцій протесту козаків до Феодосійського МВ були відкомандировані 100 працівників ПМОП "Беркут" та 200 військовослужбовців ВВ УКТрК МВС України.

"02 липня 2011 р. об 11.00 до храму Архангела Михайла прибула група громадян у кількості близько 100 осіб (козаки), які зібрали хрест з храму та вирушили з ним до місця, де він знаходився до демонтажу. На неодноразові вимоги працівників міліції зупиниться та припинити протиправні дії, учасники акції не відреагували, продовжили рух та здійснили спробу подолати міліцейський ланцюг із застосуванням сили, внаслідок чого виникло зіткнення. По результатах зіткнення 9 осіб звернулися за медичною допомогою", - говорится в коментарі МВС.

За словами отамана Юрченка, поклонний хрест, що послужив причиною конфлікту, все-таки був повторно встановлений, проте в 10 м від запланованого місця.

1+1