ua en ru

В результаті об'єднання Податкової та Митної служб кількість працівників скоротиться на 8,2% - до 65,4 тис. осіб

Завдяки об'єднанню Податкової та Митної служб, на базі яких створено Міністерство доходів та зборів, загальна кількість працівників органів, які реорганізуються, скоротиться на 5,8 тис., що становить 8,2%. Таке рішення прийняв сьогодні уряд, встановивши граничну чисельність новоствореного Міністерства та його територіальних органів, повідомляє прес-служба уряду.

Скорочення відбудеться в першу чергу за рахунок оптимізації функцій, які виконуватиме відомство, запровадження нових технологій в роботі, зокрема комп'ютеризації деяких видів робіт тощо.

"Штат нового відомства сьогодні був затверджений Кабінетом міністрів України", - повідомив міністр доходів і зборів Олександр Клименко на установчій зустрічі із членами робочої групи, що займається розробкою концепції роботи нового міністерства.

До створення концептуальної моделі залучені експерти Податкової та Митної служб, аудитори міжнародної компанії PriceWaterHouseCoopers, які раніше працювали над стратегією реформування податкової політики України, а також провідні науковці.

Зокрема, серед інших розробляти концепт нового відомства будуть директор Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерій Геєць та Кріс Вейлс, колишній радник британського прем'єра Гордона Брауна. Саме Вейлс був одним з урядових фахівців, що провели аналогічне об'єднання митниці та податкової служби в єдину організацію у Великобританії навесні 2005 р.

На сьогодні ДПСУ та митна служба мають разом 71,2 тис. працівників. Після реорганізації в єдиному органі працюватимуть 65,4 тис. співробітників.

Разом з тим, підкреслив міністр доходів і зборів Олександр Клименко, раптового масового звільнення службовців не буде - доля кожного працівника вирішуватиметься індивідуально, з урахуванням його кваліфікації.

"Реорганізація проходитиме синхронно з перепідготовкою кадрів, впровадженням електронного документообігу та розвитком нових сервісів автоматичного дистанційного обслуговування. Мінімально необхідна кількість чиновників, і разом з тим зміцнення корпусу фахівців, що безпосередньо працюють із платниками - ось ключові завдання, які потрібно вирішити у процесі створення міністерства", - підкреслив Олександр Клименко.

Міністр додав, що українська версія об'єднаного митно-податкового відомства має бути не менш ефективною за європейські аналоги.

"Багато країн пішли цим шляхом, отримавши в результаті економію бюджетних коштів, оптимізацію процесів керування та узгодженість дій органів влади у регулюванні бізнес-клімату. Ми ставимо перед собою завдання також отримати вагомі позитивні результаті від цієї реорганізації", - підкреслив Олександр Клименко.

Англійський експерт Кріс Вейлс, у свою чергу, зауважив, що саме таким чином здійснювалося створення Комітету у податкових та митних справах у Британії.

"Фундаментальне завдання - зберегти існуючу систему, і подальшими діями вдосконалювати її, а не руйнувати. Єдине керівництво митними зборами та податками повинно підвищити ефективність управління цими процесами, але жодним чином не зачепити бізнес", - зауважив британський фахівець.

Заплановано, що робоча група публічно представить концепцію роботи Міндоходів 17 січня цього року.

Нагадаємо, що указом Президента України від №726/2012 від 24.12.2012 утворено Міністерство доходів і зборів України шляхом реорганізації Державної податкової служби України та Державної митної служби України, поклавши на міністерство, що утворюється, функцію з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Читайте також: Міндоходів сприятиме становленню України як надійного майданчика для інвестицій, - Клименко