ua en ru

В рамках проекту "Східний Сибір - Тихий океан" запущений в експлуатацію нафтопровід РФ-Китай

В рамках проекту "Східний Сибір - Тихий океан" (ССТО) в м. Сковородіно Амурської області сьогодні запущений в експлуатацію нафтопровід Росія-Китай. В урочистій церемонії запуску взяв участь прем'єр-міністр РФ Володимир Путін, повідомляє РБК.
Виступаючи на церемонії відкриття ділянки нафтопроводу, прем'єр сказав, що здійснення цього проекту - це важлива робота і для китайських друзів, і для Росії. Для Китаю - це стабілізація в постачаннях, в енергобалансі, для Росії - це вихід на нові, перспективні ринки Азіатсько-Тихоокеанського регіону. Він нагадав, що ідея цього проекту виникла шість років тому. "Я пам'ятаю, як в один зі своїх візитів до Москви голова КНР Ху Цзіньтао підняв питання про реалізацію цього проекту".
В.Путін також повідомив про те, що російська частина проекту закінчена. "А ось нашим китайським друзям потрібно ще трішки попрацювати. Робота, правда, теж велика: 930 км має пройти по території Китайської Народної Республіки, завершити роботу по проходу під Амуром" - підкреслив прем'єр.
В.Путін виразив упевненість, що "цього року російська нафта піде до Китаю". В.Путін зазначив, що це не просто постачання російської сирої нафти до Китаю, це дійсно багатоплановий проект, який зміцнює енергетичну взаємодію двох країн. "Китайські партнери беруть участь у видобутку нафти на території Російської Федерації, а російські підприємства є акціонерами в нафтопереробних підприємствах на території Китаю і в розподільній мережі", - додав прем'єр-міністр.
"Для нас це важливий проект, тому що ми починаємо диверсифікувати постачання нашої енергетичної сировини. Досі основні постачання здійснювалися нашим європейським партнерам. Та і сьогодні десь 120-130 млн т російської нафти отримують наші європейські партнери - сказав прем'єр-міністр. У Азіатсько-Тихоокеанський регіон ми поки постачаємо невелику кількість. З пуском цієї ділянки ССТО (східної трубопровідної системи до берега Тихого океану) постачатимемо 30 млн т, а при розширенні ССТО - до 50 млн т. Але це вже помітна конкуренція європейському маршруту".
Також в ході виступу В.Путін уточнив, що в будівництво трубопровідної системи з Східного Сибіру до берега Тихого океану буде проінвестовано на 700 млрд руб. На цій ділянці працює 7 тис. людей, з них 5 тис. - це фахівці з числа місцевого населення.
За даними ВАТ "АК "Транснефть", яка є оператором ССТО, новий магістральний нафтопровід покликаний забезпечити транспортування російської нафти у напрямі китайського міста Дацин в обсязі 15 млн т нафти в рік. Очікується, що протягом 20 років по цьому нафтопроводу в КНР буде поставлено близько 300 млн т нафти.