ua en ru

Шпенов зареєстрував проект постанови про скасування закону про люстрацію

Законопроект № 4378-1 "Про відновлення довіри до судової системи України" був прийнятий з порушенням регламенту Верховної Ради України. Про це заявив народний депутат, член депутатської фракції Партії регіонів, заступник голови Комітету з питань верховенства права та правосуддя Дмитро Шпенов після того, як зареєстрував проект постанови №4378-1П "Про скасування рішення Верховної Ради України від 08.04.2014 про прийняття у другому читанні і в цілому як Закону проекту Закону про відновлення довіри до судової системи України".

"Перше голосування за прийняття за основу і в цілому було провалено - і за регламентом такий законопроект вважається відхиленим. Але керівництво парламенту, порушуючи регламент наполегливо ставило питання на голосування, поки з третього разу законопроект не був прийнятий. Крім того, під час голосування були зафіксовані випадки неперсонального голосування, цей факт широко висвітлений у ЗМІ. Але керівництво парламенту закриє на це очі. Тобто нинішня влада порушує ті норми, за введення яких в регламент боролася сама, будучи опозицією", - заявив нардеп.

Він зазначив, що керівництво парламенту зробило все, щоб провести закон максимально швидко і без обговорення, не надаючи слово представникам опозиції, ігноруючи зареєстровані поправки до документу.

"Якщо парламент не прийме зареєстровану мною постанову, я буду змушений разом з колегами по парламенту звертатися до Конституційного суду України з поданням про скасування даного закону як прийнятого з порушенням процедури", - пообіцяв він.

Політик зазначив, що з його точки зору, справжня мета закону про так звану люстрацію суддів - не очищення судової системи, а взяття її під контроль новою владою.

"Зараз влада має всі можливості для того, щоб у встановленому законом порядку провести розслідування і позбавити звань тих суддів, які порушили закон і присягу. Вже зараз до Вищої ради юстиції входять призначені владою Міністр юстиції і Генеральний прокурор. Вищою кваліфікаційною комісією суддів України відкриті дисциплінарні провадження, в тому числі і щодо суддів, які підлягали б люстрації щодо запропонованого законопроекту. Але нову владу не влаштовує легітимний шлях і вона створює якусь надзвичайну комісію по суті - ручний інструмент для тиску на суддів, залякування і спроб взяти їх під контроль", - вважає парламентарій.

Він розкритикував ідею про автоматичне звільнення всіх голів судів та їх заступників по всій Україні, крім Верховного Суду України, тобто, близько трьох тисяч осіб. "Хто буде забезпечувати безперервну нормальну роботу "обезголовлених" судів? Хто буде контролювати роботу апарату, видавати кадрові накази по суддям та виконувати інші щоденні завдання? Судову систему чекає хаос і анархія! Це вже не кажучи про те, що як мінімум на кілька місяців зупиняться всі негласні слідчі дії по тяжким злочинам, дати дозволу на які буде фізично нікому", - попереджає він.

Він зазначив, що звільнені в порушення процедури судді цілком можуть домогтися відновлення через Європейський суд з прав людини, як це вже бувало і в Україні і в інших країнах, а витрати на утримання надмірного штату суддів ляжуть на плечі платників податків.

Дмитро Шпенов підкреслив, що влада проігнорувала всі пропозиції та застереження з боку опозиції, українських правозахисників, суддівського співтовариства та європейських органів.

"Ще вчора, перебуваючи в статусі опозиціонерів, сьогоднішня влада присягалася у вірності європейським цінностям, проте зараз, коли і представники Ради Європи, і представники Європейської комісії свідчать про недопустимість у нашій країні люстрації як такої, їх уперто "не чують". Я автор більш ніж 30 поправок до законопроекту і практично всі вони були проігноровані. Більш того, при розгляді законопроекту в першому читанні, голова парламенту не дав слово жодному представнику опозиції!", - підкреслив політик.

"Замість того, щоб очистити систему від недостойних суддів, що отримало б і підтримку всього сесійної зали, і підтримку і розуміння суспільства, нинішня влада просто намагається взяти її під контроль, залякуючи і піддаючи тиску безліч неупереджених професійних суддів, які працюють в судовій системі багато років і керуються у своїй діяльності виключно законом. Я особисто готовий зробити все, щоб не допустити свавілля і обіцяю надати всіляку підтримку кожному чесному судді, якому вона знадобиться", - підсумував він.