ua en ru

У Раді ініціюють присвоєння льотчиці Савченко звання Героя України

У Верховній Раді (ВР) зареєстрований проект постанови №4386а про звернення ВР до Президента України Петра Порошенка про присвоєння звання Герой України української льотчиці Надії Савченко.

Автором законодавчої ініціативи виступив позафракційний нардеп Сергій Міщенко.

Проект постанови передано на розгляд керівництва.

Станом на 18:30 текст документа на сайті ВР відсутній.

Нагадаємо, 33-річна Надія Савченко - старший лейтенант, штурман-оператор вертольота Мі-24 3-го окремого полку армійської авіації Повітряних сил Збройних сил України. Під час антитерористичної операції на Донбасі брала участь як доброволець батальйону "Айдар". При цьому залишалася діючим офіцером ВСУ.

Брала участь у боях біля селища Металіст під Луганськом, де потрапила в полон терористів 18 або 19 червня.

8 липня стало відомо, що Савченко перебуває під вартою в Росії у слідчому ізоляторі Воронежа. Російська влада інкримінує Савченко причетність до загибелі на сході України двох журналістів Всеросійської держтелерадіокомпанії - Ігоря Корнелюка і Антона Волошина. Савченко обрано запобіжний захід - арешт до 30 серпня.

25 липня Воронезький обласний суд залишив Савченко під арештом. При цьому термін попереднього слідства у справі української льотчиці продовжений до 30 жовтня.

Справу про вивезення Савченко до Росії також розглядає Європейський суд з прав людини. Там справі надано статус пріоритетного.