ua en ru

У Раді форсують ратифікацію УА з ЄС

У Верховній Раді форсують ратифікацію угоди про асоціацію України з Євросоюзом.

У Верховній Раді форсують ратифікацію угоди про асоціацію України з Євросоюзом.

Голова парламентського Комітету Ради з питань європейської інтеграції, представник "Батьківщини" Григорій Немиря сьогодні заявив, що на засіданні комітету 1 липня було прийнято рішення звернутися до Президента України Петра Порошенка з проханням невідкладно внести до парламенту на ратифікацію угоду про асоціацію. Немиря сподівається, що угоду буде ратифіковано вже 3 липня.

Голова фракції "Батьківщина" у Верховній Раді Сергій Соболєв повідомив РБК-Україна, що має намір підняти питання негайної ратифікації УА з ЄС на сьогоднішній зустрічі голів парламентських фракцій з Президентом України Петром Порошенком.

Соболєв зазначив, що на сьогоднішній зустрічі "буде розглядатися цілий ряд питань", однак він буде піднімати питання ратифікації УА з ЄС. "Обов'язково. Я, принаймні, його підніму", - підкреслив голова фракції "Батьківщина".

"Нам незрозуміло, як це підписана угода досі не внесено до парламенту. Без внесення до парламенту, ця угода не має ніякої юридичної сили. Ми наполягаємо на негайній ратифікації цієї угоди", - додав нардеп.

За його словами, саме після зустрічі з Порошенком можна буде сказати, пройде процес ратифікації в парламенті 3 липня, як пропонує Комітет Ради з євроінтеграції.

Однак не варто очікувати, що саме завтра документ буде внесений до парламенту і ратифікований, оскільки, як повідомили РБК-Україна в Міністерстві закордонних справ України, належить ще пройти необхідні процедури.

"Повинен бути підготовлений проект постанови Верховної Ради про ратифікацію. Цей проект має пройти відповідні узгодження в міністерствах і відомствах. Після цього він буде поданий Президенту України, який його розгляне і повинен подати у Верховну Раду", - повідомив РБК-Україна директор департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ Євген Перебийніс.

За його словами, саме зараз відомство займається необхідною роботою. "Наші відповідні департаменти, які за це відповідають, проводять процедури узгодження. Завдання Мзс зробити всю технічну роботу. Вона триває", - сказав він.

Представники Євросоюзу вважають, що у Ради є ще достатньо часу для ратифікації угоди - принаймні, до осені.

Так, за словами керівника програм співпраці представництва ЄС в Україні Ендрю Расбаша, "необхідно, щоб все було узгоджено до 1 листопада".

"Ратифікація з боку України, документи повинні надійти в Раду ЄС до кінця серпня для того, щоб вони за 2 місяці були оброблені", - зазначає він.

Нагадаємо, що Порошенко 27 червня, в день підписання економічної частини УА з ЄС, заявив, що виключає ратифікацію угоди про асоціацію у Верховній Раді до 5 липня. "Як вам відомо, наступний тиждень є останнім тижнем роботи українського парламенту, і технічні питання займуть не один тиждень. Тому, напевно, це не буде ратифікація під час останнього тижня", - заявив він.

Проте 1 липня Рада вирішила продовжити свою сесію до вересня.

27 червня Україна підписала економічну частину угоди про асоціацію з ЄС. Таким чином, з урахуванням підписаної в березні політичної частини УА з ЄС тепер є повністю підписаним документом. Після цього очікується його ратифікацію в парламентах України та країн ЄС.

Примітно, що сьогодні парламент Румунії ратифікував угоди про асоціацію Європейського союзу з Україною, Молдовою і Грузією. Крім того, своє УА з ЄС сьогодні ратифікував парламент Молдови.

Сергій Гвоздков