ua en ru

В.Путін: Технологічний газ по "Північному потоку" буде поданий у липні 2011 р., Європа отримає газ у жовтні-листопаді

Технологічний газ по морській частині газопроводу "Північний потік" (Nord Stream) буде поданий у липні 2011 р. Про це повідомив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін, виступаючи в Державній думі зі звітом про діяльність уряду за підсумками 2010 р., повідомляє РБК.
За його словами, в липні закінчиться прокладка морської частини "Північного потоку. А в жовтні-листопаді розпочнеться подача газу споживачам у Європі. "Робота завершується", - зазначив В.Путін. Раніше повідомлялася, що подача газу запланована на III квартал ц.р.
Прем'єр-міністр також сказав, що Росії складно через транзитні країни постачати енергоресурси. "Для нас важливо мати прямий вихід на ринки для збуту традиційних товарів", - сказав прем'єр. В.Путін підкреслив, що при цьому Росія не буде ущемляти інтереси транзитних держав.

"Північний потік" - принципово новий маршрут експорту російського газу до Європи. Газопровід пройде через акваторію Балтійського моря від бухти Портова (район Виборг в Ленінградській області) до узбережжя Німеччини (район Грайфсвальда). Протяжність газопроводу складе близько 1,2 тис. км. Введення в експлуатацію першої нитки газопроводу продуктивністю 27,5 млрд куб. м газу в рік намічений на квітень 2011 Будівництво другої нитки призведе до збільшення пропускної спроможності "Північного потоку" до 55 млрд куб. м. Загальний обсяг інвестицій у будівництво оцінюється в 7,4 млрд євро (з урахуванням відсотків за кредитами - 8,8 млрд євро).
Акціонерами Nord Stream AG є ВАТ "Газпром" (51%), Wintershall Holding ("дочка" німецької BASF SE) та E.On Ruhrgas (по 15,5%), NV Nederlandse Gasunie і GDF Suez S.A. (по 9%).