ua en ru

У проекті держбюджету-2012 закладено занадто оптимістичний макроекономічний сценарій, - екс-керівник Мінфіну

В урядовому проекті державного бюджету на 2012 рік в базу розрахунків закладено дуже позитивний макроекономічний сценарій. Про це в коментарі для "Дзеркала тижня. Україна" заявив екс-керівник Міністерства фінансів Ігор Уманський.
"Весь світ готується до другої хвилі кризи, думаючи, як пережити рецесію, а ми продовжуємо переконувати себе і всіх, закладаючи це в основний фінансовий документ держави, що в українській економіці не те що кризи не передбачається, а вона одна-єдина буде розквітати і рости", - зазначив він.
"Я не вірю в наскільки оптимістичний макроекономічний сценарій і вже тим більше в курс 8 грн/дол. на 2012 рік. Подивимося, як він ще до кінця нинішнього року утримається, враховуючи ситуацію із платіжним балансом і відсутністю повноцінноі програми з МВФ", - вважає колишній глава Мінфіну.
Як відзначає Уманський, виникає відчуття, що нинішній законопроект про бюджет - не реальний документ, а швидше наспіх "намальована" для якихось цілей презентація. Швидше за все, щоб комусь красиво показати: "Подивіться, подразників немає, гарна картинка, дуже позитивна: менше 10% інфляція, 5% - зростання ВВП, 1,6% від ВВП - дефіцит бюджету. Краса!"
Але навіть якщо розраховувати на зростання економіки, податкові надходження все одно серйозно завищені. Наприклад, незрозумілим чином передбачається збільшення майже на 17% доходів від податку на додану вартість. Це дуже оптимістично навіть з урахуванням 5-процентного зростання ВВП, стабільного курсу, помірної інфляції і т.д. "За моїми розрахунками, надходження від ПДВ завищені де на 8-10 млрд грн", - зазначив Уманський.
Занадто оптимістичні очікування щодо податку на прибуток, враховуючи, що ставка на наступний рік знижується з 23 до 21%. У результаті можна з упевненістю припустити, що бюджет не добере до планових цифр ще від 3 до 5 млрд грн.
"Не краща ситуація з акцизами з урахуванням того, що вже в нинішньому році на 30% впало легальне виробництво горілки і абсолютно незрозуміла ситуація з ринком нафтопродуктів (навіть не вирішена ситуація з відомою компанією, яка ввозить величезні обсяги нафтопродуктів без податків). За моїми оцінками, акцизні надходження завищені десь на 2-3 млрд грн", - вважає колишній глава Мінфіну.