ua en ru

У ПР сподіваються на підтримку у Раді "євроінтеграційного" законопроекту про посилення гарантій незалежності суддів

Венеціанська комісія підтримує проект реформ української судової системи, а депутати Верховної Ради, в свою чергу, повинні прийняти законопроект про внесення змін у розділ Конституції "Правосуддя" (в частині посилення гарантій незалежності суддів), підкреслює народний депутат (фракція Партії регіонів) Сергій Гриневецький.

"Я дуже радий тій високій оцінці, яку дав президентському законопроекту про внесення змін у розділ Конституції "Правосуддя" голова Венеціанської комісії "За демократію через право" Джанні Букіккіо. Фактично комісія підтримала проект наших реформ судової сфери. Це означає, що ми знаходимося на правильному шляху і діємо у відповідності з європейськими нормами. Значить, ми йдемо з Європою нога в ногу", - цитує прес-служба Партії регіонів коментар Гриневецького.

За його словами, важливо, що голова Венеціанської комісії підкреслив необхідність прийняття цього законопроекту.

"Це означає, що ми повинні об'єднати в парламенті зусилля і влади, і опозиції. Оскільки дана реформа кардинально змінить ситуацію з правосуддям, зробить його більш незалежним і відповідним європейським стандартам", - сказав депутат.

Гриневецький вважає, що депутати мають підтримати проект змін у розділ Конституції "Правосуддя".

"Ми не повинні затягувати це питання і розглянути його як можна швидше. Я не бачу жодної причини, з якої цей закон може бути не підтримана залом. Опозиція в особі своїх лідерів не раз обіцяла підтримку всім проєвропейським законопроектів. Настав час показати, як це працює на практиці. Сподіваюся, що збоїв не буде, і ми разом з опозицією і європейцями зможемо відсвяткувати ще одну загальну перемогу, яка просуває Україну на шляху до європейських реформ", - зазначив він.

Як повідомлялося, голова Венеціанської комісії Букіккіо позитивно оцінює "євроінтеграційний" законопроект про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів, запропонований Президентом Віктором Януковичем.

"Такі зміни в Конституції є дуже позитивним кроком. Я із задоволенням відзначив, що нещодавно вони були схвалені більшістю членів Верховної Ради. Я сподіваюся, що зміни до Конституції будуть прийняті, однак ми повинні розуміти, що це лише перший крок. Має бути прийнято відповідне законодавство, і зміни повинні застосовуватися на практиці", - зазначив він.

Верховна Рада 5 вересня підтримала направлення в Конституційний суд запропонованих главою держави змін до Конституції України в частині посилення гарантій незалежності суддів. 19 вересня КС визнав цей законопроект відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції України.