ua en ru

У Польщі пройшли масові протести проти уряду Туска

Кілька десятків тисяч осіб взяли участь у суботу в акції протесту у Варшаві проти уряду Дональда Туска, повідомляють місцеві ЗМІ. Акції організовані кількома польськими профспілками.

Кілька десятків тисяч осіб взяли участь у суботу в акції протесту у Варшаві проти уряду Дональда Туска, повідомляють місцеві ЗМІ. За деякими даними, зібралося 100 тис. людей. Акції організовані кількома польськими профспілками, передає радіо "Свобода".

Фотогалерею дивіться тут

Організатором акції виступило найбільше в країні об'єднання профспілок - "Солідарність". Демонстранти з'їхалися до Варшави зі всієї країни. Основна мішень протесту - політика Туска в області трудового законодавства і заробітної плати. Учасники мітингу виступають за відставку уряду, скасування підвищення пенсійного віку з 65 до 67 років і підвищення мінімального розміру оплати праці.

Повідомляється, що в ході акції в центрі польської столиці демонстранти розкидають димові шашки. Завершити марш учасники акції планують мітингом біля президентського палацу. Протести в Польщі продовжуються вже четвертий день.

Наразі польський уряд користується найменшою підтримкою виборців з моменту приходу до влади Туска в 2007 році.

Нагадаємо, в серпні прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск бувпереобраний головою правлячої партії. Виборча комісія польської правлячої партії "Громадянська платформа" (ГП) 23 серпня заявила, що її внутріпартійні вибори успішно завершилися, діючий прем'єр-міністр Польщі Туск отримав на них перемогу з переважною перевагою і був переобраний головою ГП.

Внутріпартійні вибори в ГП почалися 16 липня. Туск набрав 79,58% голосів. Він сказав, що дана перемога для нього є і натхненням, і відповідальністю.

Раніше Туск оголосив про намір знову балотуватися на виборах в 2015 р. Тим самим він спростував чутки про те, що може в 2014 р. очолити Єврокомісію замість португальця Жозе-Мануеля Баррозу.

"Я вирішив, що хочу залишатися прем'єр-міністром Польщі. До 2015 р. я буду займатися тільки польською політикою. Я знаю, що для мене є деякі інші можливості, але коли я думаю, чого хочу як людина, то я ніколи не матиму більшого задоволення і для мене ніколи не буде більшої честі, ніж бути прем'єр-міністром. Для мене бути прем'єром Польщі в сто разів важливіше, ніж будь-яка кар'єра в європейських структурах", - сказав політик.

Неофіційно радники польського прем'єра визнають, що Туск після завершення своєї політичної кар'єри в Польщі може працювати в структурах Євросоюзу.

У заслугу Туску оглядачі ставлять налагоджені професійні та особисті стосунки з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, зростання економіки Польщі та майже повну готовність країни до вступу в єврозону, куди Польща може увійти в 2016 р.