ua en ru

В Осло почався п'ятий день суду над Андерсом Брейвіком

В Осло почався п'ятий день суду над "норвезьким стрільцем" Андерсом Берінгом Брейвіком, обвинуваченим у вбивстві 77 осіб у липні 2011 р. Сьогодні підсудний надасть свідчення, що зачіпають безпосередньо стрілянину на острові Утойа, передає ВВС.

Напередодні Брейвік розповів суду про підготовку до проведення теракту. Зокрема, він заявив, що планував обезголовити екс-прем'єра Норвегії Гру Харлем Брунтланн, яка знаходилася на острові в молодіжному таборі правлячої Робочої партії. Терорист також підкреслив, що планував набагато крупнішу атаку, і шокував присутніх заявою, що повторив би напад ще раз.

Адвокати Брейвіка відзначають, що в ході сьогоднішнього засідання суд чекають ще більш страхітливі подробиці події. Сам підсудний сьогодні заявив, що не може уявити, як доводиться людям, які розглядають настільки "жахливу" справу.

Брейвік підтверджує свою відповідальність за теракти, проте не визнає провини в скоєнні злочинів. Свої жертви терорист називає "зрадниками", що не знають розкаяння, які відкрили країну для іммігрантів, і "поборниками мультикультурної політики". За його словами, він діяв "для порятунку Європи від ісламу".

Відзначимо, що Брейвік другий день підряд не використовує праворадикальний жест (підкинутий кулак), яким він вітав суд раніше. Таке рішення підсудний ухвалив за порадою адвокатів, до яких звернулися родичі жертв терактів.

22 липня 2011 р. Брейвік зробив два послідовні теракти. В результаті підриву начиненого вибухівкою автомобіля в діловому кварталі норвезької столиці і розстрілу відпочиваючих в підлітковому таборі на о. Утойа 77 осіб загинули і 96 отримали поранення.