ua en ru

В ООН стурбовані становищем громадян, що залишилися на підконтрольних бойовикам територіях Донбасу

В ООН стурбовані становищем громадян, що залишилися на підконтрольних бойовикам територіях Донбасу Джерело фото:EPA
В Організації об'єднаних націй стурбовані становищем громадян, що залишилися на підконтрольних бойовикам територіях Донбасу.

В Організації об'єднаних націй стурбовані становищем громадян, що залишилися на підконтрольних бойовикам територіях Донбасу. Про це йдеться в доповіді, оприлюдненій Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини.

У доповіді наголошується, що після "виборів" 2 листопада, організованих збройними групами, уряд України прийняв рішення про тимчасове переміщення всіх держустанов на підконтрольну територію уряду. Це рішення з великою ймовірністю посилить економічну і соціальну вразливість людей на сході, йдеться в доповіді. У ньому також наголошується, що інституціональний вакуум сприяє утворенню серйозних проблем у сфері захисту людей, по мірі того, як заклади охорони здоров'я і освіти та інші державні служби припиняють своє функціонування.

"Становище багатьох людей, включаючи тих, кого утримують проти їх волі, на територіях, що перебувають під контролем озброєних груп, може представляти загрозу для їх життя. Уряд України продовжує нести відповідальність за захист прав людини всіх українців, включаючи їх права на здоров'я, освіту та соціальний захист, на всій території України, включаючи ті області, які не знаходяться під його повним контролем. Я закликаю уряд найуважнішим чином оцінити наслідки цього рішення з точки зору прав людини", - зазначає Верховний комісар Зейд.

Нагадаємо, ООН надасть 1,6 млн дол. для найбільш нужденних переселенців з Донбасу.