ua en ru

В загальних інтересах України і Польщі - знайти взаєморозуміння з питання трагедії в 40-х рр., - Медведчук

В загальних інтересах України і Польщі - знайти взаєморозуміння з питання трагедії в 40-х рр. таку думку у своєму блозі висловив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Верхня палата Польського Сейму поставила українську владу дійсно незручне становище. Після двох місяців обговорення у Варшаві прийняли резолюцію, яка визначає дії "бандерівської фракції ОУН" на Волині в 1943 році як "етнічну чистку з ознаками геноциду". Це, звичайно, крок назад порівняно з прийнятою десять років тому декларацією про примирення, яка підводила підсумок історичних образ. Тоді, напередодні 60-ої річниці Волинської різанини, ми з офіційною Варшавою прийшли до компромісу: "Прощаємо і просимо прощення". Зараз, напередодні 70-річчя, Польща прагне порушити вже досягнуте примирення", - зазначив Медведчук.

Він заявив, що ні в якому разі не можна виправдати таку політику Варшави, однак підкреслив, що за останні десять років в Україні відбулися певні зміни, і сьогодні політики, які проголошують себе ідейними продовжувачами справи ОУН і УПА, вже отримали повноцінну парламентську фракцію - ВО "Свобода".

"Зараз, коли в рамках жалобних заходів очікується візит президента Броніслава Коморовського, Віктор Янукович опинився перед важким вибором. Його участь у жалобних заходах разом з президентом Польщі може бути витлумачено як солідаризація з позицією Польського Сенату. З іншого боку, неучасть у заходах може тлумачитися як солідаризація з позицією "Свободи", взагалі не визнає відповідальності за смерть багатьох тисяч поляків (за польськими даними, число жертв сягає 100 тисяч чоловік) і оголошує їх вбивць героями.
Так чи інакше, президент, судячи з усього, вибрав другий варіант. Але, на мій погляд, обов'язково має бути заява, що дає принципову оцінку трагічним подіям тих років. Цей виступ було б витримати в дусі "Спільної заяви про примирення..." 2003 року, віддавши данину пам'яті жертвам обох народів і засудивши ці злочини - тобто звіряче знищення мирного населення і з польського, і з українського боку. Це страшна трагедія для обох народів, в історії яких вистачало і світлих та темних плям. Але історія ніколи не буває об'єктивною, якщо її пишуть політики", - зазначив політик.

На його думку, подібний крок назустріч офіційній Варшаві потрібно було б використовувати для того, щоб добитися від Польщі зміни низки формулювань, так як для України неприйнятно те, що Сейм Польщі продовжує робити наголос на геноцид і злочини "української сторони", називаючи такий збройні загони УПА та мобілізованих ними селян.

"Але, повторюся, є цивілізований прецедент взаємного прощення - це "Спільна заява" 2003 року. Я брав участь у роботі спільної державної українсько-польської комісії з цього питання. І дуже добре пам'ятаю, скільки було витрачено часу і зусиль для збору об'єктивної інформації. Скільки було проведено консультацій з вченими-істориками, представниками релігійних конфесій як з боку України, так і з боку Польщі. Було проведено велику кількість засідань українсько-польської комісії, яку ми з паном Сівецем, тоді главою Бюро національної безпеки Польщі, спільно очолювали. Повірте, було дуже непросто знайти компромісний, який задовольняє обидві сторони варіант вирішення питання і прийти до формули "Прощаємо і просимо прощення". У тому ж році парламенти Польщі та України прийняли спільну заяву аналогічного характеру.

Сподіваюся, що сьогодні обидві сторони теж зможуть знайти взаєморозуміння - це в наших спільних інтересах. Є таке важливе слово - "примирення", і для того, щоб воно стало реальністю, треба, щоб обидві сторони проявили добру волю, як це вже сталося в 2003-м. Зі свого боку, ми не повинні допускати, щоб хтось спекулював на цій трагічній темі, а тим більше намагався морально виправдати тих, хто брав участь у вбивствах мирного населення на Волині", - резюмував Медведчук.