ua en ru

В ОБСЄ закликають Раду виключити із законопроекту про санкції положення, що обмежують свободу ЗМІ

Представник Організації з безпеки Ради Європи з питань свободи ЗМІ Дунья Міятович висловила стурбованість з приводу законопроекту про санкції, прийнятого сьогодні у першому читанні сьогодні, і закликала виключити з нього положення, що стосуються свободи ЗМІ.

Представник Організації з безпеки Ради Європи з питань свободи ЗМІ Дунья Міятович висловила стурбованість з приводу законопроекту про санкції, прийнятого сьогодні у першому читанні сьогодні, і закликала виключити з нього положення, що стосуються свободи ЗМІ. Про це повідомляє прес-служба ОБСЄ.

"Я закликаю членів Верховної Ради виключити положення закону, що піддають небезпеці свободу і плюралізм ЗМІ та суперечать зобов'язанням в рамках ОБСЕ щодо свободи слова та вільних ЗМІ", - написала сьогодні Міятович у листі до спікера українського парламенту Олександра Турчинова.

За її словами, вона з розумінням ставиться до стурбованості української влади у сфері національної безпеки в умовах триваючого конфлікту, "але це не повинно виправдовувати неспівмірний обмеження свободи слова і свободи ЗМІ".

Міятович відзначає, що заходи, включені в проект закону, являють собою явне порушення міжнародних стандартів і, таким чином, безпосередньо обмежують вільний потік інформації та ідей.

"Всі громадяни повинні мати право доступу до всієї наявної інформації, незалежно від її джерела, без втручання влади і незалежно від географічних та політичних кордонів, таким чином підтверджуючи і закріплюючи загальновизнані права людини і демократичні процеси", - додала представник ОБСЄ.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада прийняла в першому читанні урядовий законопроект № 4453а "Про санкції".

Серед іншого він передбачає:

- заборону або обмеження ретрансляції теле - і радіоканалів;

- заборону на користування радіочастотним ресурсом України;

- обмеження або припинення діяльності засобів масової інформації та інших суб'єктів інформаційної діяльності, в тому числі, в мережі Інтернет;

- обмеження або заборона виробництва або розповсюдження друкованої продукції та інших інформаційних матеріалів;

- обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування.