ua en ru

У новому Митному кодексі залишені лазівки для митників, - експерт

У новому Митному кодексі залишені лазівки для митників. Про це РБК-Україна розповів начальник митного департаменту Zammler Олексій Вовк.

"Я не буду брехати і говорити, що я прочитав його на 100%, але ті основні позиції, які стосуються найбільш близько людей, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю, моя думка - у нас нічого не зміниться", - зазначив Вовк.
За його словами, особливо погано опрацьовано положення про пост-аудит.

"Мене дуже збентежило положення про пост-аудит... Це, по суті, з'явилася ще одна державна структура, яка може прийти до мене в офіс і вилучити документи. Так, після оформлення митної декларації митниця може прийти до нас з плановою, і з позаплановою перевіркою. Тобто норми списані з Податкового кодексу. Вони нас пропускають на митниці, але потім ця ж митниця разом з податковою може прийти... Прописано все досить-таки жорстко, з прив'язками до Податкового кодексу... Плюс вони ще прописали собі можливість зустрічних звірок, так званих. Тобто нервуватимуть не тільки мене, але і моїх партнерів, з якими я працюю всередині України. Це стосується тих товарів, які були ввезені або вивезені... Те, що стосується зовнішньоекономічної діяльності. Якщо я продав своєму партнерові якісь товари, вони мають право потім зажадати від нього (документи), які потрібно", - додав експерт.

Згідно з кодексом, зазначив Вовк, така перевірка може проводитися раз на рік.

"Планова перевірка - раз в рік, уповноважених операторів, поняття, яке зараз намагаються ввести, з Митним кодексом - раз в три роки, 30 днів, повідомлення за 10 днів, це планових стосується. Але позапланові можуть виникати несподівано", - резюмував експерт.

Нагадаємо, голова Державної митної служби України Ігор Калетник раніше зробив прогноз, що Митний кодекс набуде чинності з 1 травня 2012 р.