ua en ru

У новому парламенті можуть виявитися партії Ляшка, Рабиновича і Гриценко, - опитування

Позачергові вибори у Верховну Раду України може виграти партія Петра Порошенка "Солідарність".

Позачергові вибори у Верховну Раду України може виграти партія Петра Порошенка "Солідарність". Про це свідчить опитування громадської думки, проведене Центром социополитических досліджень "Вибір".

Також у парламент потрапляють "Батьківщина", Радикальна партія Олега Ляшка, "Удар", "Центр" Вадима Рабиновича і "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка.

За результатами дослідження, якби вибори до Верховної Ради відбулися 26 жовтня 2014 р., то за партію "Солідарність" Петра Порошенка на чолі (наприклад, в якості почесного лідера партії) проголосували б 28,4% виборців. При цьому, якщо партійний список очолить Юрій Луценко, то її результат склав б 15,1%, а на чолі з Юрієм Стецем "Солідарність" показала б лише шостий результат (5,4%).

Згідно з опитуванням, з нинішніх парламентських партій у Верховній Раді можуть виявитися "Батьківщина" з результатом 12,1% і "Удар" - 7,4%. У той же час у парламент проходять нові політичні сили - Радикальна партія Олега Ляшка (8,4%), партія "Центр" на чолі з Вадимом Рабиновичем (5,7%) та "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка (5,1%).

За умови збереження прохідного бар'єру на рівні 5% в новий парламент не потрапляють Партія регіонів і Комуністична партія України, які набирають 3,8% і 2,9% відповідно. Також не долають виборчий бар'єр "Свобода" (4,3%), "Сильна Україна" (4,0%), "Правий сектор" (1,4%), "Самопоміч" (0,8%), "Наша Україна" (0,3%).

За інші партії збираються проголосувати 1,3% опитаних. Не будуть брати участі у виборах 8% респондентів не змогли відповісти на поставлене питання 6,1% опитаних. При цьому, за словами соціологів, порівняно з попередніми опитуваннями в Україні, кількість респондентів, які не будуть брати участь у дострокових виборах або ще не визначилися зі своїми симпатіями, значно скоротилося.

Центр социополитических досліджень "Вибір" проводив опитування громадської думки протягом 2-13 червня 2014 р. Всього було опитано 2 тис. респондентів. Метод опитування - стандартизоване особисте інтерв'ю. Вибірка є репрезентативною за статтю, віком та місцем проживання. Статистична похибка становить 2%.