ua en ru

В новому календарі щеплень рік проведення ревакцінації проти туберкульозу знижено з 14 до 7 років

В Україні вступив у дію новий порядок проведення профілактичних щеплень. Згідно з ним, передбачається ревакцинація проти туберкульозу в 7 років (раніше - в 14). Про це повідомляє прес-служба МОЗ України.
Новий порядок проведення щеплень затверджений наказом МОЗ України від 16 вересня 2011 р. № 595 "Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів", зареєстрований у Міністерстві юстиції України від 10 жовтня 2011 р. за № 1159/19897.
Крім того, тепер для вакцинації дітей на першому році життя проти кашлюку, дифтерії, правця може використовуватись вакцина як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. При проведенні вакцинації проти поліомієліту для перших двох щеплень, як і раніше, використовується інактивована вакцина для профілактики поліомієліту (ІПВ), а от для 3-6-го щеплень застосовують оральну поліомієлітну вакцину (ОПВ).
В новому календарі також визначено, що діти по всій схемі можуть бути вакциновані ІПВ. Але, враховуючи, що держава закуповує вакцину ІПВ тільки для перших двох щеплень, а для решти щеплень - ОПВ, то батьки при бажанні за позабюджетні кошти можуть придбати інактивовану поліомієлітну вакцину, якою і буде проведено дитині всі наступні щеплення проти поліомієліту.
В календарі також передбачене зменшення кількості вакцинацій дітей для профілактики інфекції, викликаної паличкою Haemophilus influenzae тип b (Hib-вакцина), - в 3,4, і 18 місяців( раніше - також у віці 5 місяців). Також відмінена ревакцинація у 15 років проти паротиту у хлопчиків та проти краснухи у дівчат.
У новому календарі профілактичних щеплень також розширюється перелік рекомендованих щеплень. Зокрема, до вже існуючого переліку інфекцій, куди входять щеплення проти гепатиту А, гепатиту В, грипу, пневмококової інфекції та захворювань, для імунопрофілактики яких існує вакцина, зареєстрована в Україні додано: кашлюк (раніше це було обов'язкове щеплення тільки для дітей, а тепер його можна проводити як для дітей, так і для дорослих), краснуха (для дорослих), епідемічний паротит (для дорослих), кір (для дорослих), менінгококова інфекція (для дітей і дорослих), папіломавірусна інфекція, ротавірусна інфекцію.
В розділі "Щеплення за станом здоров'я" розширено перелік вакцин, які можуть використовуватися для щеплення проти пневмококової та менінгококової інфекцій. Тепер передбачається використання будь-яких сучасних вакцин проти цих інфекцій замість вакцини старшого покоління, які використовувалися раніше.
Ще одним нововведенням при проведенні профілактичних щеплень є оформлення письмової "Згоди на збір та обробку персональних даних". З метою дотримання закону України "Про захист персональних даних" в положення про організацію і проведення профілактичних щеплень і туберкулінодіагностики включено додаток "Згода на збір та обробку персональних даних". Така практика використовується в багатьох країнах Європи.