ua en ru

У деяких країнах Європи вже почалася справжня депресія, - Кругман

Подорожчання кредитів для Італії і Іспанії в останні два тижні демонструє, що вводячи жорстку економію в держвидатках, європейські країни самі лізуть у петлю. Такої думки дотримується відомий американський економіст і публіцист, лауреат Нобелівської премії з економіки Пол Кругман, передає телеканал "Росія 24". За його словами, в Європі вже почалася справжня депресія.

"Ще кілька місяців тому у мене була надія з приводу Європи. Наприкінці минулої осені країни єврозони перебували на межі фінансового краху і Європейський центробанк прийшов йому на допомогу. ЄЦБ виділив банкам необмежені часом кредити під заставу державних облігацій європейських урядів. Це рішення прямо допомогло приватним фінансовим організаціям і побічно урядам ЄС, і як результат "погасило" паніку. В той період булолише одне питання: чи зможе сміливий і ефективний крок ЄЦБ стати початком більш широкого осмислення ситуації, в результаті чого європейські лідери кардинально змінять фінансову політику. Однак цього не сталося. Все сталося навпаки: вони стали ще активніше проводити стару, провальну політику. І найтривожніше те, що, схоже, вже ніщо не зможе змусити політиків Європи змінити цей курс", - зазначає економіст.

За словами Кругмана, політика Парижа і Берліна поставила деякі європейські країни на грань банкрутства.

"Європа вже кілька років наполегливо впроваджує різні програми жорсткої економії, які в підсумку призвели депресивні економіки континенту в стан більшої депресії. У зв'язку з тим, що інвестори дивляться на загальний стан національної економіки, визначаючи здатність країни повернути борг, програми по скороченню витрат не допомагають знижувати ставки за позиками", - вважає Кругман.

Експерт упевнений, що Європі потрібна політика стимулювання економічного зростання.

"Європі необхідні спрямована на стимулювання зростання політика, яка дозволяє країнам мати відносно високу інфляцію, а також проведення експансіоністської фінансово-бюджетної політики, яка сприяє збільшенню грошової маси. Навіть слідуючи цим рекомендаціям, периферійні країни чекають тривалі роки важкої життя. Але в цьому випадку в них буде хоч якась надія на вихід з тривалої кризи", - резюмував Кругман.

Нагадаємо, останнім часом прибутковість облігацій Італії і Іспанії почала рости, що може свідчити про початок нового витка боргової кризи в Європі.