ua en ru

У НАТО заявляють про російську загрозу для польотів пасажирських бортів над Європою

У НАТО зауважують загрозу присутності військової авіації Російської Федерації у повітряному просторі Європи.

У НАТО зауважують про загрозу присутності військової авіації Російської Федерації у повітряному просторі Європи. Про це заявив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг сьогодні на спільній прес-конференції з прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком у Брюсселі, передає кореспондент РБК-Україна.

"У мене немає конкретної інформації про ці інциденти, які сталися у шведському повітряному просторі на цих вихідних, але я можу констатувати, що ми бачимо серйозне посилення російської присутності в повітряному просторі країн НАТО в порівнянні з попереднім роком, особливо над Чорним морем і над Балтійським морем. Це не тільки питання збільшення кількості цих польотів, це також спосіб, яким чином ці польоти здійснюються. Вони не повідомляють про свої плани польотів контролюючим органам, і це серйозний ризик для цивільних перевезень", - заявив Столтенберг.

За його словами, важливим є те, що НАТО дуже уважно ставитися до таких польотів військових літаків РФ і перехоплює їх.

"Присутність літаків НАТО в повітряному просторі дозволяє нам ідентифікувати російські військові літаки, відстежувати їх переміщення і зробити так, щоб ризик для цивільних авіаперевезень був меншим", - заявив генсек НАТО.

Як повідомлялося, в НАТО переконані, що Україна виконує мінські домовленості, на відміну від РФ. При цьому деякі союзники НАТО, як додав 15 грудня Столтенберг, ведуть переговори про розширення військової допомоги Україні.

На думку Яценюка, чим швидше Росія використовує свій вплив на сепаратистів, тим швидше стабілізується ситуація на Донбасі. Також прем'єр вважає, що вступ до НАТО для України можливий не раніше "виконання трьох обов'язкових пунктів".

"Перше - прийняти зміни до закону і відкрити дорогу для членства. Друге - провести всі необхідні реформи, щоб відповідати стандартам та критеріям НАТО. І третє - отримати згоду українського народна, і я впевнений, що така згода є і буде", - пояснив Яценюк.