ua en ru

У НАТО вважають, що ПРО відкриває можливості для співпраці з Росією

У понеділок у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі генеральний секретар Андерс Фог Расмуссен поінформував журналістів про майбутню нараду міністрів закордонних справ і оборони країн організації, яка пройде 14 жовтня в бельгійській столиці. Ця зустріч буде присвячена підготовці саміту НАТО в Лісабоні, який пройде в листопаді, повідомляє Радіо Свобода.

Протиракетна оборона НАТО - одне з головних питань саміту Північноатлантичного союзу в Лісабоні. За словами Расмуссена, загроза ракетного нападу очевидна. Більше 30 країн світу вже мають або намагаються знайти балістичні ракети, а деякі держави здатні завдати удару по Європі. Голова НАТО вважає, що без протиракетної оборони вже не можна обійтися.

- Протиракетна оборона, зрозуміло, має військове значення, але вона важлива і з політичної точки зору як елемент зв'язків між союзниками. Протиракетна оборона відкриває і перспективу співпраці з Росією з метою реальної спільної безпеки, - сказав Расмуссен.

Відповідаючи на запитання залу, він двічі повторив, що "рішення НАТО в Лісабоні в області ПРО має супроводжуватися запрошенням Росії до співпраці".

Генеральний секретар також зазначив, що НАТО поки що не отримала відповіді Москви на його запрошення взяти участь у засіданні Ради Росія-НАТО на рівні голів держав та урядів у Лісабоні 20 листопада.