ua en ru

У Мюнхені Кожара провів зустріч з Кличком

Міністр закордонних справ України Леонід Кожара в ході Мюнхенській конференції з безпеки зустрівся з одним із лідерів опозиції Віталієм Кличком, передає ВВС.

Міністр закордонних справ України Леонід Кожара в ході Мюнхенській конференції з безпеки зустрівся з одним із лідерів опозиції Віталієм Кличком, передає ВВС. В ході зустрічі Кличко продемонстрував Кожарі фотографії учасників вуличних протестів, яким було завдано поранення різного ступеня тяжкості імовірно співробітниками правоохоронних органів.

Кожара, в свою чергу, заявив, що деякі з протестуючих є праворадикальними екстремістами.

"Ви дієте разом з екстремістськими групами, які використовують логотипи та емблеми, що нагадують нацистські свастики? - звертаючись до Кличка, запитав Кожара. - Ви з тими екстремістами, хто кидає в поліцейських коктейлі Молотова?"

Торкаючись питання про відносини України з Європейським союзом і Росією, Кожара підкреслив, що "в країні живе 8 млн етнічних росіян". "Ви думаєте, їм приємно, коли європейські політики кажуть: вам слід зробити стратегічний вибір, потрібно забрати Україну від Росії і поставити кудись ще?", - заявив Кожара.

Також в ході зустрічі було порушено питання про учасника протестів Дмитра Булатове. Він значився зниклим без вести протягом 8 днів, а пізніше сказав, що був викрадений людьми, які говорили з російським акцентом, і піддався тортурам. Зараз він знаходиться в лікарні у Києві під захистом поліції, так і представників опозиції.

Мітинги в центрі Києві почалися в листопаді 2013 року, після того як кабінет міністрів України призупинив підготовку угоди про асоціацію з Європейським союзом. При цьому в ніч на 30 листопада бійці спецпідрозділу "Беркут" із застосуванням сили розігнали учасників "евромайдана", що викликало ще більше обурення громадян України.

З 19 січня 2014 р. в Києві на вул. Грушевського біля стадіону "Динамо" триває силове протистояння між радикально налаштованими активістами Евромайдана і співробітниками правоохоронних органів. За різними даними, жертвами конфлікту стали від трьох до шести людей: в їх числі і активісти, і співробітники силових відомств. Приводом для заворушень стало прийняття парламентом України 16 січня 2014 р. законів, які посилюють відповідальність громадян за порушення при участі в мітингах.