ua en ru

День виборів у Росії: у Москві на виборах мера закрились виборчі дільниці

У Москві сьогодні, 8 вересня, відкрилося 3,4 тис. виборчих дільниць для проведення виборів мера міста, які проводяться вперше за останні десять років.

У Москві сьогодні, 8 вересня, відкрилося 3,4 тис. виборчих дільниць для проведення виборів мера міста, які проводяться вперше за останні десять років.

Станом на 20:00 мск (19:00 за київським часом) у Москві закрилися виборчі дільниці, і дільничні комісії найближчим часом почнуть підрахунок голосів виборців.

Фотогалерея: "Єдиний день голосування в Росії"

За інформацією Центральної виборчої комісії (ЦВК) РФ, за даними на 15:00 мск (14:00 за київським часом) найвища явка була зафіксована на виборах депутатів парламенту Чеченської республіки - 67,23%.

У Башкортостані, де проходять вибори Курултаю республіки - Законодавчих зборів регіону, явка склала 40,89%.

Тим часом, в Ульянівській області явка становила 23,06%, у Володимирській обл. - 18,75%, в ​​Іванівській обл. - 18,71%, у Ярославській обл. - 19,67%, в ​​Архангельській обл. - 15,99%, у ​​республіці Калмикія - 30,54%, у Ростовській обл. - 25,33%, у Смоленській обл. - 19,33%. В усіх перерахованих регіонах проходять вибори депутатів законодавчих зборів.

Серед міст, у яких проходять місцеві муніципальні вибори, щодо явки лідирує Єкатеринбург з результатом 26,21%. "Найгірший" результат, за даними ЦВК, в Архангельську - 12,41%.

За інформацією столичної виборчої комісії, явка на виборах мера Москви станом на 18:00 мск (17:00 за київським часом) склала 26,46% (на 15:00 мск - 18,65%, 12:00 мск - 7,14%, 10:00 мск - 1,93%).

Як повідомлялося, всі шість кандидатів у мери Москви вже проголосували на виборчих дільницях міста до 13:00 мск (12:00 за київським часом).

Більша частина виборчих дільниць розташована у школах (близько 87%), решта - в закладах спорту та культури (8%), а також на інших об'єктах (5%).

Столична влада збирається використовувати для контролю за ходом голосування вуличну мережу зі 120 тис. відеокамер і систему відеоспостереження на дільницях, що залишилася після президентських виборів. Безпосередньо на виборчих дільницях працює близько 7 тис. відеокамер.

Претендентів на пост градоначальника шестеро: Михайло Дегтярьов від ЛДПР, Микола Левич від партії "Справедлива Росія", комуніст Іван Мельников, Сергій Мітрохін від партії "Яблуко", кандидат від РПР-ПАРНАС Олексій Навальний і самовисуванець Сергій Собянін, який обіймає на даний час посаду т.в.о. мера російської столиці.

Шість осіб претендують і на крісло губернатора Московської області: висуванець "Єдиної Росії" Андрій Воробйов, Геннадій Гудков від "Яблука", представник "Патріотів Росії" Надія Корнєєва, Олександр Романович від "Справедливої Росії", комуніст Костянтин Черемісів і Максим Шингаркин від ЛДПР.

У Росії 8 вересня, поряд із виборами в Москві, голосування проходить також і на різних рівнях. Глав регіонів обирають у Московській і Володимирській областях, Хакасії, Забайкаллі і на Чукотці.

День виборів у Росії: у Москві на виборах мера закрились виборчі дільниці

Зазначимо, що в неділю в Росії у рамках Єдиного дня голосування (ЄДГ) пройде понад 7 тис. виборів різного рівня, що охоплюють, за даними ЦВК РФ, близько 55 млн виборців, тобто майже кожного другого росіянина, що має право голосу.

Голосування проходить на 44 тис. виборчих дільницях. Вибори різного рівня пройдуть у 80 суб'єктах Росії, і не будуть проводитися лише у трьох регіонах - в Інгушетії, Кабардино-Балкарії та Санкт -Петербурзі. Загалом на виборах різних рівнів будуть заміщатися понад 41,6 тис. мандатів.

У неділю обиратимуть голів 8 регіонів, зокрема, Хакасії, Забайкальського і Хабаровського країв, Володимирської, Магаданської і Московської областей, Москви і Чукотського автономного округу.

Виборче законодавство допускає можливість вибору суб'єктом Російської Федерації порядку обрання глави регіону. Цим правом скористалися Дагестан та Інгушетія.

У 16 регіонах, зокрема, Башкирії, Бурятії, Калмикії, Якутії, Хакасії, Чечні, Забайкальському краї, Архангельській, Володимирській, Іванівській, Іркутській, Кемеровській, Ростовській, Смоленській, Ульяновській і Ярославській областях, пройдуть вибори до законодавчих зборів. Конкурс на 825 мандатів у регіональних парламентах складає в середньому 26,2 кандидата на місце. При цьому прохідний бар'єр до законодавчих зборів регіонів різний - від 5 до 7%.

У Петрозаводську, Абакані, Владивостоці, Хабаровську, Вологді, Воронежі, Великому Новгороді та Єкатеринбурзі пройдуть вибори мера міста.

У виборах беруть участь усі 54 політичні партії, що мають на це право відповідно до виборчого законодавства. При цьому 44 партії представлені у знову сформованих дільничних виборчих комісіях із терміном повноважень 5 років.

Єдиний день голосування вперше проводиться раз на рік. Згідно з виборчим законодавством, ЄДГ проводиться у другу неділю вересня. Раніше ЄДГ проводився двічі на рік - у березні та жовтні.

У кожному регіоні голосування розпочалося о 08:00 за місцевим часом і триватиме до 20:00. З урахуванням різниці в часі вибори розтягнуться майже на добу - останні виборчі дільниці закриються о 21:00 мск (20:00 за київським часом) у Калінінградській області.

Очікується, що попередні результати за підсумками підрахунку перших бюлетенів з'являться вже в перші години після закриття виборчих дільниць. Тим часом, Далекосхідні регіони, де вибори закінчаться на шість-вісім годин раніше, ніж у Москві, дадуть перші цифри вже в середині дня за столичним часом.