ua en ru

У Москві очікують, що Янукович буде присутній на інавгурації Путіна 7 травня

Управління справами Президента РФ готується до урочистостей з приводу повернення до Кремля Володимира Путіна. На інавгурацію 7 травня приїдуть діючі Президенти країн СНД. За словами керуючого справами Президента РФ Володимира Кожина, чиє відомство відповідає за підготовку та проведення урочистостей, до Москви повинен приїхати і Президент України Віктор Янукович. Про це повідомляє видання "Комерсант".

"Ми ведемо переговори з лідерами країн СНД", - заявив Кожин. За його словами, до Москви повинні приїхати Президенти Білорусії, Казахстану та України. Олександр Лукашенко і особливо Нурсултан Назарбаєв - мабуть, найближчі партнери РФ на пострадянському просторі. З Мінськом і Астаною Москва будує задуманий Путіним Євразійський економічний союз. Інтерес же до українського Президента Віктора Януковича має дещо інший характер. Кремль усе ще сподівається підключити сусідню Україна до своїх інтеграційних проектів. Однак Київ поки упирається.

Також, за словами Кожина, вже отримано підтвердження приїзду до російської столиці від Сільвіо Берлусконі і Герхарда Шредера.

Обидва політики - давні друзі Володимира Путіна. Під час перебування лідерами Італії та ФРН вони не раз підтримували Росію на світовій арені. Причому традиції російсько-німецької дружби сягають корінням ще в єльцинську епоху. Перший Президент Росії ніколи не приховував особливих відносин з Гельмутом Колем. І це ледве не вийшло боком. Співрозмовники в МЗС РФ згадують, як в 1998 році під час відвідування Бонна Борисом Єльциним - візит припав на розпал передвиборної кампанії в Німеччині - канцлер Коль попросив гостя приділити мінімум уваги своєму головному політичному опонентові Герхарду Шредеру. "Зустріч Єльцин-Шредер все ж відбулася, але, як кажуть, млинців з ікрою не подавали", - розповідає російський дипломат. Герхарда Шредера таке ставлення зачепило. Здолавши Гельмута Коля на виборах, новий канцлер висловив ставлення до Росії однією фразою: "Nie wieder Sauna-Freundschaft (" більше ніякої дружби в сауні ")" - тобто більше ніяких особистих відносин.

Свою думку Шредер змінив влітку 2000 року після того, як вступив на посаду Президента Володимир Путін відвідав Берлін. "З цієї зустрічі почалася їхня особиста дружба. Путін підкорив Шредера відмінним німецьким. Потім вони разом покладали вінки на Піскаревському меморіальному кладовищі Санкт-Петербурга. Це символічний жест в процесі історичного примирення німців і росіян", - говорить високопоставлений співробітник МЗС Росії.

Дружні стосунки політиків збереглися і після того, як пани Шредер і Берлусконі залишилися за бортом великої політики. Після березневих президентських виборів в Росії колишній італійський лідер, який перебуває під слідством на батьківщині, відвідав Сочі, де провів вихідні в компанії обраного та чинного Президентів РФ - Володимира Путіна і Дмитра Медведєва. Колишній італійський прем'єр навіть супроводжував російських керівників під час огляду нової олімпійської санно-бобслейної траси.

Дружба ж Володимира Путіна з Герхардом Шредером підкріплена ще й загальними діловими інтересами. Покинувши пост канцлера, Шредер очолив комітет акціонерів Nord Stream AG - швейцарської компанії, створеної для управління газопроводом "Північний потік", одним з головних енергетичних проектів Росії. Будівництво першої нитки труби благополучно завершилося в минулому році.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Президент України Віктор Янукович і прем'єр-міністр РФ Володимир Путін проведуть робочу зустріч в середині квітня.