ua en ru

У Молдові набув чинності закон, що забороняє використання комуністичної символіки "серп і молот"

У Молдові сьогодні, 1 жовтня 2012 р., набув чинності закон, який забороняє використання в країні в політичних цілях комуністичної символіки "серп і молот". Згідно з прийнятими раніше молдовським парламентом поправкам в закон про партії і до Кодексу про правопорушення за використання символу "серп і молот" в політичних цілях фізичним особам загрожує штраф до 3 тис. леїв (240 дол.), для юридичних осіб і партій - до 10 тис. леїв (810 дол.). В тому випадку, якщо політичні партії не виконають вимогу про вказану заборону опісля два тижні після штрафу, їх діяльність може бути заборонена. Крім того, представники Ліберальної партії запропонували парламенту Молдови ще більше посилити покарання за використання в політичних цілях комуністичної символіки "серп і молот" і передбачити за це в законодавстві кримінальне покарання. Дана пропозиція поки не була розглянута депутатами.

Нагадаємо, що парламент Молдови 12 липня 2012 р. засудив "тоталітарний комуністичний режим", що діяв у Молдовській Радянській Соціалістичній Республіці (МССР), і ввів заборону на використання на території країни в політичних цілях його символів - "серп і молот" і ін., а також на пропаганду "тоталітарних ідеологій". Документ був прийнятий виходячи з положень резолюцій Парламентської асамблеї Ради Європи "Про заходи з ліквідації спадщини колишніх комуністичних тоталітарних систем", "Про необхідність міжнародного засудження злочинів тоталітарних комуністичних режимів", а також низки інших документів. Ухвала була підготовлена за підсумками звіту спеціальної "Комісії з вивчення і оцінки тоталітарного комуністичного режиму в Молдові", створеній указом Президента країни 14 січня 2010 р.

Найбільша в Молдові опозиційна Партія комуністів (ПКРМ) оскаржила в Конституційному суді (КС) ці ухвалені парламентом рішення, відзначивши, що вони є незаконними, оскільки суперечать низці конституційних норм, що стосуються свободи висловлювання думок, політичного плюралізму, права на рівність всіх партій, а також направлені на усунення з політичної арени ПКРМ. Було відмічено, що якщо Конституційний суд Молдови не задовольнить клопотання Партії комуністів про визнання незаконним рішення парламенту про заборону використання комуністичної символіки, молдовські комуністи звернуться до Європейського суду з прав людини.

Емблема Партії комуністів містить зображення "серп і молот". Раніше пленум ЦК ПКРМ ухвалив рішення зберегти його як символи партії, не зважаючи на введену парламентом Молдови заборону на його використання. Голова ПКРМ, екс-Президент Молдови Володимир Воронін заявив, що "серп і молот" - міжнародний історичний символ, під яким була досягнута перемога над фашизмом, і відмова від нього означала б зраду інтересів народу і історичного минулого країни. Воронін розцінив введену парламентом заборону на використання комуністичної символіки як спробу виключити ПКРМ з електорального поля.