ua en ru

В світі в 2012 р. загинула рекордна за 15 років кількість журналістів - 119 людей, - IPI

В світі в 2012 р. загинула рекордна за 15 років кількість журналістів - 119 людей. Про це йдеться в доповіді американського Міжнародного інституту преси (МІП, IPI). Згідно з даними дослідників, на сьогодні це рекордне число, починаючи з того моменту, коли в 1997 р. організація почала відстежувати вбивства журналістів.

Зазначимо, що в доповідь увійшли ті журналісти, яких убили, і ті, які загинули під час виконання творчого завдання. Проте, як пише МІП, велика частина журналістів, які увійшли в доповідь, загинули в результаті навмисних вбивств.

Найнебезпечнішою країною, за версією укладачів доповіді, стала Сирія. В цій близькосхідній країні в 2012 р. загинули 36 журналістів, а також безліч волонтерів, що співпрацювали з медіа.

На другому місці в цьому списку розташувалася Сомалі, в якій навмисно було убито 16 журналістів. Ніхто з винних так і не був притягнутий до відповідальності. Мексика, Пакистан і Філіппіни також увійшли у список небезпечних місць для журналістської діяльності.

Читайте також: Україна демонструє приклади відступу від свободи слова, - Міжнародний інститут преси

Міжнародний інститут преси (Press International Institute) - добровільна організація, заснована в 1950 р. у Нью-Йорку в США редакторами з п'ятнадцяти різних держав з метою модернізувати методи журналістики і захищати свободу слова.

Основна ідея, яку сповідують члени МІП, полягає в тому, що свобода слова - це право, яке захищає всі інші права людини, тому ця свобода повинна бути захищена. Міжнародний інститут преси має консультативний статус в ООН, ЮНЕСКО і Раді Європи.