ua en ru

В Маріуполі знесли головний пам'ятник Леніну

У Маріуполі Донецької області вночі 15 серпня близько 2:00 невідомі за допомогою троса знесли з постаменту 8-метровий пам'ятник Леніну, який розташований у центрі міста і простояв на цьому місці 27 років. Про це повідомляє сайт м. Маріуполя "0629".

Згідно з повідомленням, до пам'ятника зловмисники під'їхали на вантажівці. За попередньою версією, вони обв'язали трос навколо шиї скульптури, прив'язали його до вантажівки і рвонули з місця. Скульптура рухнула на плити і розкололася.

На місці події із самого ранку працювали представники і техніка "Маріупольтепломережі". Співробітники міліції задокументували даний факт.

Зазначимо, пам'ятник на перехресті проспектів Леніна і Будівельників був встановлений 22 квітня 1987 р. на честь 117-ої річниці з дня народження В.І. Леніна. З тих пір питання про знесення пам'ятника піднімалося в Маріуполі неодноразово. З початку цього року його знову почали задавати маріупольським властям. Однак і мер Маріуполя Юрій Хотлубей, і пізніше губернатор Донецької області Сергій Тарута заявляли, що знесення пам'ятника та перейменування вулиць можливо, тільки якщо все буде зроблено за законом. Для цього потрібно сформувати громадську думку, винести питання на одну із сесій міської ради, і тільки після прийняття рішення депутатами, пам'ятник можна зносити.

В даний час у Маріуполі залишилося чотири пам'ятники Леніну. Вони встановлені біля заводоуправління комбінату ім. Ілліча, біля адміністративної будівлі молокозаводу на Новоселівці, на площі Перемоги в Орджонікідзевському районі та на пр. Ілліча.

В Маріуполі знесли головний пам'ятник Леніну

В Маріуполі знесли головний пам'ятник Леніну

В Маріуполі знесли головний пам'ятник Леніну

В Маріуполі знесли головний пам'ятник Леніну

Нагадаємо, 12 серпня стало відомо про знесення двох пам'ятників Леніну в Одеській області.