ua en ru

В Луганській області ОВК №106 і 112 умисно зривають вибори, - спостерігачі

В Луганській області окружні комісії виборчих округів №106 і №112 блокують прийняття протоколів з виборчих дільниць і затягують терміни підбиття підсумків виборів. На думку спостерігачів, це відбувається для того, щоб відібрати перемогу у неугодних владі кандидатів від опозиції.

В Луганській області окружні комісії виборчих округів №106 і №112 блокують прийняття протоколів з виборчих дільниць і затягують терміни підбиття підсумків виборів. На думку спостерігачів, це відбувається для того, щоб відібрати перемогу у неугодних владі кандидатів від опозиції.

Спостерігачі відзначають, що на 106 окрузі новими членами дільничних комісій від провладного кандидата Сергія Шахова та його прихильників протоколи завідомо заповнювалися з помилками, щоб виключити можливість їх прийняття. А в 112 виборчому окрузі членами дільничних комісій від провладних кандидатів Володимира Гуславського та Олександра Романовського штучно створюються перешкоди при підрахунку голосів на дільницях, а ОВК відмовляється приймати протоколи з надуманих причин.

Зранку 27 жовтня ОВК №106 прийняла рішення про перерву в засіданні комісії з 10:00 27 жовтня до 8:00 наступного дня, що є грубим порушенням процедури встановлення підсумків голосування, яка, згідно з законодавством, повинна проходити безперервно.

Напередодні голосування, 26 жовтня вночі в 3:30 окружна комісія №106 ухвалила постанову про масову заміну близько 150 членів дільничних виборчкомів. В терміновому порядку з порушенням ст. 28 закону «Про вибори народних депутатів України», який зобов'язує проводити зміни в складі ДВК не пізніше останнього дня перед днем голосування, ОВК ввела до складу дільничних комісій представників від кандидата Сергія Шахова та його політичних сателітів, відзначили спостерігачі.

На їхню думку ця заміна є ключовим кроком у багатоходової схемою зриву виборів в 106 виборчому окрузі, де кандидат від влади Сергій Шахов за підтримки губернатора Геннадія Москаля програє виборчу гонку кандидату від опозиції.

У виборчому окрузі №112, де провладні кандидати Володимир Гуславський та Олександр Романовський не отримали підтримки виборців, реалізується схожий план зриву виборів, підкреслили спостерігачі. За їх словами, ОВК відхиляє прийняття протоколів навіть на підставі несуттєвих граматичних помилок, а часом навіть через накреслення окремих літер в заповненому бланку. Порушення процедури упаковки бюлетенів та внесення помилок в протоколи робиться навмисне головами та членами дільничних комісій від провладних політичних сил, стверджують спостерігачі. На 10:00 27 жовтня окружна виборча комісія №112 взагалі припинила роботу - тільки у чотирьох з 23 дільничних комісій прийняті протоколи.

При підрахунку голосів на дільницях спостерігачі від провладних кандидатів свідомо затягують процедуру, фіксуючи кожен бюлетень на фотоапарат. Крім того, в ДВК, контрольованих кандидатами Гуславським і Романовським, спеціально не складені списки виборців, які голосували вдома.

Схеми зриву виборів, що реалізується в 106 і 112 округах, мають спільні технології - затягування прийому і переписування протоколів, порушення процедури внесення подань від кандидатів та політичних партій, кажуть спостерігачі. Вони впевнені, що це робиться для фальсифікації виборів на користь провладних кандидатів - Сергія Шахова (106 округ) та Олександра Романовського (112 округ). «Коли фальсифікація стає не ефективною, оскільки виборці віддали переважна перевагу кандидатам від опозиції, включається план зриву виборів», - сказав на правах анонімності один зі спостерігачів.

Нагадаємо, 26 жовтня спостерігачі на 106 виборчому окрузі (Луганська обл.) Станом на 8:00 зафіксували, що в ДВК №№ 440394, 440393, 440400 і 440409, голови, їх заступники, секретарі та частина членів виборчих комісій взагалі не з'явилися на ділянки.

Відсутність керівників і членів цих ДВК, які були подані від кандидата в народні депутати Сергія Шахова та партій «Удар», «Заступ», «Блоку Петра Порошенка», «Нова політика» і Партії зелених, пояснюється спробою в день голосування замінити «мертві душі »в дільничних комісіях, вважають спостерігачі.

Губернатор Луганської області Геннадій Москаль тільки через чотири години після початку виборів відрапортувала про те, що в Попаснянському районі сім з 15 дільниць розпочали роботу. Враховуючи, що найбільша явка виборців спостерігається в ранкові години, значної частини виборців не вдалося проголосувати, а об'єктивний підрахунок голосів новими членами ДВК малоймовірний, впевнені спостерігачі.

В 112 виборчому окрузі ОДА Геннадій Москаль взагалі заборонив місцевим бюджетникам проводити зустрічі з народними депутатами від опозиційних сил. При цьому, сам губернатор активно рекламував кандидата Володимира Гуславського і організовував його зустрічі з учителями в окрузі.