ua en ru

У кращому випадку єврозона проіснує кілька років, - експерти

Європі не вистачає структурних реформ і розумних фінансово-політичних рішень, а ВВП таких країн, як Ірландія, Греція та Іспанія, продовжує падати. У кращому випадку зона євро ще сяк-так проіснує кілька років, а в гіршому - незабаром розвалиться, передає РБК daily точку зору ряда європейських експертів.

На їхню думку, корінні проблеми зони євро до цих пір так і не вирішені.
«По-перше, в травні за допомогою пакету заходів в обсязі трильйона доларів вдалося запобігти банкрутству Греції та розпад зони євро, однак зараз ризикові премії за державними облігаціями слабких країн єврозони знову дісталися до рівня, на якому вони перебували на піку кризи в травні.

По-друге, зліплені стрес-тести повинні були переконати ринки в тому, що європейські банки потребують всього лише в 3,5 млрд євро свіжого капіталу, а тепер з'ясовується, що потреба тільки одного Anglo Irish Bank, схоже, досягає 70 млрд євро. І це змушує серйозно замислитися про стан інших банків в Ірландії, Іспанії, Греції та Німеччині », - констатують експерти.

Як вони вважають, програми економії дають короткочасний імпульс економічному зростанню та цінами.

"Тому-то нам і необхідні більш ліберальна грошова політика і підвищення внутрішнього попиту в Німеччині шляхом зсуву на більш пізній термін прийняття націлених на економію бюджетів. Однак обидва головних дійових особи в зоні євро - Європейський центробанк і уряд ФРН - не хочуть і чути про це. Вони свято вірять у те, що тільки лише хороші показники ВВП одного кварталу вже означають тенденцію до зростання », - резюмують експерти.