ua en ru

У лондонській галереї Saatchi відкривається виставка сучасного українського мистецтва

У найпрестижнішій лондонській галереї сучасного мистецтва Saatchi Gallery сьогодні, 18 жовтня 2013 р., відкривається виставка робіт 25 українських художників. На експозиції представлений живопис, інсталяції та скульптури двох поколінь українських художників. Так масштабно українське образотворче мистецтво демонструється у Великобританії вперше.

Фотогалерея: У лондонській галереї Saatchi відкривається виставка сучасного українського мистецтва

"Україні всього 22 роки, але наша культура має багатовікову історію. Залучення до нашого образотворчого мистецтва, що поєднує в собі вірність давнім традиціям і відкритість сучасності, я впевнена, не залишить британців байдужими", - заявила під час урочистого відкриття виставки Лада Фірташ, засновник і керівник Firtash Foundation, який виступив організатором "Днів України у Великобританії".

Для участі у виставці організатори фестивалю "Дні України у Великобританії" обрали найяскравіших представників сучасного українського мистецтва, відомих в Україні і за кордоном, які неодноразово демонстрували свої роботи на світових бієнале, на різноманітних виставках і на аукціонах.

"Ми привезли до Лондона роботи топ-25 українських художників. Сьогодні ці художники - це візитна картка українського мистецтва", - зазначив куратор арт-виставки Ігор Абрамович.

Серед учасників виставки - Назар Білик, Матвій Вайсберг, Артем Волокітін, Ігор Гусєв, Олександр Животков, Олексій Золотарьов, Жанна Кадирова, Павло Керестей, Олександр Клименко, Анатолій Криволап, Павло Маков, Максим Мамсиков, Микола Маценко, Роман Мінін, Вінні Реунов, Олександр Ройтбурд, Степан Рябченко, Арсен Савадов, Олексій Сай, Віктор Сидоренко, Тиберій Сільваші, Марина Скугарєва, Юрій Соломко, Олег Тістол, Василь Цаголов.

"Нарешті Дні України за кордоном пройшли в потрібному форматі - організована якісна арт-виставка в правильному місці", - прокоментував художник Олег Тістол.

"Досвідчений куратор, хороший майданчик і зусилля Firtash Foundation - це три фактори, які здатні дати присутності українського мистецтва у світі серйозний поштовх. Без підтримки національного капіталу просування мистецтва в світі неможливе", - зазначив художник Олександр Клименко.

В експозиції представлені роботи, які художники створили спеціально для "Днів України у Великобританії". Так, за словами Віктора Сидоренка, він написав роботу за 1 місяць спеціально для цієї арт-виставки.

Виставка буде відкрита до 24 жовтня 2013 р.

"Дні України у Великобританії" - фестиваль української культури, який буде проходити з 17 по 19 жовтня 2013 року в Лондоні. Протягом трьох днів відомі українські художники, артисти, музиканти, дизайнери та найкращі народні майстри продемонструють весь колорит України: її мистецтво, класичну, і сучасну етнічну музику, моду, кухню і народні ремесла. Організатор фестивалю - благодійний фонд Firtash Foundation , заснований Дмитром і Ладою Фірташ, спонсором виступає міжнародна група компаній Group DF.

Firtash Foundation - приватний благодійний фонд, заснований Дмитром та Ладою Фірташ. Головна мета фонду - довгострокова системна підтримка освіти і культури в Україні, підвищення творчого та інтелектуального потенціалу української молоді. Пріоритетні напрями фонду - підтримка талановитої, цілеспрямованої української молоді з активною життєвою позицією, сприяння вивченню української мови, історії та культури України в Західній Європі та підтримка української культури, збереження та відродження національної, культурної та духовної спадщини. Одним із найвідоміших проектів фонду є програма україністики у Кембриджському Університеті, яка надає можливість вивчати українську мову, історію, культуру, літературу і кінематограф іноземним студентам.

Group DF - диверсифікована міжнародна група компаній, бізнес якої представлений в 11 країнах Європи та Азії. Основні напрямки діяльності групи - азотний, титановий, газовий і банківський бізнеси. Group DF - один із найбільших інвесторів у хімічну промисловість та енергетику на території Східної Європи. Також група розвиває активи у сферах сільського господарства, медіа, виробництва кальцинованої соди, енергетичної інфраструктури та нерухомості. Прагнучи бути прозорою та зрозумілою для фінансових інститутів і ринків капіталу, група впроваджує міжнародні стандарти корпоративного управління. Загальна чисельність співробітників групи - понад 100 тисяч. Засновником і власником Group DF є відомий український інвестор Дмитро Фірташ.