ua en ru

У Лондоні сьогодні пройде асідання глав МЗС країн G8, на порядку денному якого стоятиме питання щодо Сирії

Сьогодні в Лондоні відбудеться офіційне засідання глав МЗС країн G8, на порядку денному якого стоятиме питання щодо Сирії. Але сторонам це питання навряд чи вдасться узгодити. Про це пише "Комерсант".

За словами російського дипломатичного джерела, британці хочуть, щоб в спільному комюніке щодо Сирії був окремий пункт, присвячений ситуації в цій країні. "Але з урахуванням наявних розбіжностей це навряд чи вийде", - вважає співрозмовник.

Дипломат нагадав: Росія намагається посадити конфліктуючі сторони за стіл переговорів відповідно до прийнятого в червні минулого року Женевських комюніке, в той час як Великобританія, Франція і США, що також підписалися під тим документом, діють в обхід нього, озброюючи сирійську опозицію і спонукаючи її продовжувати боротьбу проти режиму Башара Асада.

Джерело видання в британському МЗС також визнав: знайти прийнятні для всіх формулювання з сирійського питання навряд чи вдасться. Значить, успіхом можна буде вважати кілька узгоджених фраз про гуманітарну складову конфлікту.

Розходяться міністри і по арабо-ізраїльського врегулювання. Москва твердо розраховувала провести "на полях" сьогоднішньої зустрічі засідання "близькосхідного квартету", за скликання якого вона ратувала з осені. Проте його не буде: проти, за даними видання, з подачі Ізраїлю знову виступили США. Відвідавши Ізраїль напередодні лондонської зустрічі держсекретар США Джон Керрі заявив, що починати переговори на Близькому Сході треба »не швидко", а "правильно". У російському ж МЗС нагадали: "тупикова ситуація затягнулася".

Читайте також: Великобританія хоче визнати сексуальне насильство у військових конфліктах порушенням Женевських конвенцій