ua en ru

У Лівії виявлені документи, що свідчать про зв'язки Бута з режимом Каддафі

У Тріполі в штаб-квартирі розвідувальної служби колишнього лідера Лівії Муамара Каддафі виявлені документи, що свідчать про ділові інтереси росіянина Віктора Бута в цій країні, повідомляє Associated Press. Знайдені матеріали свідчать, що Бут, якого США звинувачують в нелегальній торгівлі зброєю по всьому світу, намагався активно розширювати свою діяльність в каддафістській Лівії.
Ці документи "додають інтриги в міркування про те, яку роль грав Бут в активному поповненні збройових арсеналів режиму Каддафі за роки, що передували його поваленню в результаті народного повстання", відзначає агентство.
2 листопада 2011 р. громадянин Росії Бут був визнаний судом Нью-Йорка винним у нелегальній торгівлі зброєю. Колегія присяжних винесла одноголосне рішення "винен" за всіма пунктами обвинувального висновку, серед яких - замах на вбивство американських громадян, злочинна змова з метою продажу ракет класу "земля-повітря" і організація каналу постачання терористичної організації. Зокрема, мова йде про колумбійських повстанців з "Революційних збройних сил Колумбії" (FARC), яким Бут нібито хотів продати 5 тис. автоматів АК-47 і 100 переносних зенітно-ракетних комплексів. По трьом пунктам звинувачення росіянину загрожує максимальне покарання у вигляді довічного позбавлення волі, ще по одному - 15 років в'язниці. Оголошення вироку має відбутися 8 лютого 2012 р.
Бут був заарештований в Таїланді в березні 2008 р., а в 2010 р. переправлений у США, де його справу передали в Манхеттенський федеральний суд Нью-Йорка. Слідство доводило, що крім FARC, Бут був пов'язаний з багатьма терористичними організаціями і незаконними збройними формуваннями на території Латинської Америки, Центральної Африки, Близького Сходу та Середньої Азії.
Для американського обивателя персона росіянина міцно пов'язана з фільмом "Збройовий барон" (Lord of War) з Ніколасом Кейджем в головній ролі. Буту також присвячена гучна книга "Торговець смертю" (The Merchant of Death), в якій стверджується, що серед клієнтів росіянина були ліберійський диктатор Чарльз Тейлор, повстанці FARC і лівійський лідер Муаммар Каддафі.