ua en ru

У Лівії начальник штабу збройних сил подав у відставку після заворушень

У Лівії начальник штабу збройних сил (ЗС) країни Юсеф аль-Мангуш подав у відставку після заворушень у Бенгазі, де під час зіткнень загинуло 31 людей, передає Reuters.

Політик повідомив про рішення піти з поста на закритому засіданні Генерального національного конгресу, вищого органу політичної влади країни, і конгресмени прийняли його відставку. Виконуючим обов'язки начальника штабу ЗС був призначений його заступник Салем аль-Гнейді.

Відставка Ю.аль-Мангуша відбулася на тлі дій загонів ополчення, які продовжують своє існування вже майже два роки після повалення режиму Муаммара Каддафі. Центральний уряд, чиї сили занадто слабкі для підтримки порядку і безпеки в країні, наводненої зброєю, прийняв вимушене рішення легалізувати найсильніші загони ополченців.

Зіткнення в Бенгазі відбулося між збройними загонами ополченців, підтримуваними Міністерством оборони країни, і противниками легітимізації даних загонів, які, протестуючи проти урядової підтримки збройних загонів, зібралися біля будівлі штаб-квартири бригади "Щит" з плакатами, що закликають до відновлення армії і правоохоронних органів. У відповідь на кинуті протестуючими камені представники "Щита" відкрили вогонь. Незабаром після цього на площу прибули співробітники Міністерства оборони і спробували відновити порядок.

Невдоволення діяльністю збройних бригад неухильно зростає серед населення Лівії.

Читайте також: У Лівії в результаті збройного зіткнення загинуло близько 25 осіб, поранено більше 70