ua en ru

У Лівії було виявлено склад хімічної зброї

У Лівії виявлений склад хімічної зброї, передає "Синьхуа" з посиланням на офіційного представника Перехідної національної ради (ПНР). Приблизно 9 т артилерійських снарядів з гірчичним газом виявлено на покинутому складі південніше Сабхі, який до останнього часу обороняли війська Муаммара Каддафі.
За інформацією, отриманою від представника ПНР Хасана аль-Сагхира, дана зброю закуповувалося при режимі Муаммара Каддафі в одній з неназваній азіатській країні. Повідомляється, що ПНР готова передати міжнародним організаціям або певній країні всю знайденої хімічну зброю для подальшої переробки та утилізації.
Згідно з оперативними даними розвідувальних структур до початку громадянської війни Муаммар Каддафі мав більш ніж 10 т гірчичного газу, спорядженого в артилерійські снаряди. Незважаючи на важке становище, а також авіаційну та іншу підтримку повстанців західними країнами, полковник так і не віддав наказ на його застосування.
Громадянська війна в Лівії підійшла до своєї фінальній стадії, більшість з членів сім'ї поваленого лідера втекли за кордон, війська вірні старому уряду утримують тільки 2 міста, які знаходяться в щільному кільці облоги. Доля Муаммара Каддафі досі невідома, згідно інформації від його прихильників, він бореться проти повстанців в одному з міст.